Retrokaramellen

Posted by anna | Betraktelser | torsdag 23 januari 2014 18:29

I flera år har jag dragits med i den härliga, tjusiga, färgglada retrovåg som dragit genom svenska bloggosfären och under en lång period har jag, liksom exempelvis Elsa Billgren, haft en garderob som varit helt jeansfri. Klänningar och kjolar har varit min passion – och även om jag inte har haft förmånen att fynda i riktigt samma utsträckning som Elsa, Clara och andra inom samma blogggenre, så har jag en färgglad samling i min garderob. Det är ett av de bästa sätten att tanka lite energi under gråtrista februaridagar – att klä sig färgglatt. Att sticka ut lite bland allt grått, svart och marinblått. Men något har – som ofta sker med mig när jag finner mig alltför konform – legat och skavt. Jag är inte den som går ”all in”. För då känner jag med ens att intresset övergår i någon slags…obekväm fåfänga. Jag får som mest inspiration någonstans i gränslandet mellan det glittriga, lyxiga och tillrättalagda, där varje eyelinerlinje blir perfekt och där det aldrig någonsin skulle förkomma varken tåbira eller läppstift utsmetat över halva kinden och den lite mer skitiga verkligheten.

I fyra år har jag kört med klänningsstilen – men så kom det en dag, då den där högst verkliga, verkligheten – utan vare sig sepia-filter och konfetti, gjorde sig påmind.

Jag stod i lekparken med mitt barn. I min fina, grönmönstrade vintageklänning från en loppis i Dalarna. Mitt barn ville ha mig med där uppe i klättertornet. Utan mig ville hen inte åka den spännande, men lite för höga rutschkanan (klok unge). Och jag stod där – och ville inte förstöra klänningen.

Och det kändes bara så…fel! Jag hade kunnat göra en motljus-selfie, en skitsnygg sådan också. Till vilken nytta? Men näe, där och då lovade jag mig själv att det finns en gräns för fåfängan. För jag vill väldigt gärna åka rutschkana med mitt barn. Och det här är egentligen inget klagomål, eller diss gentemot livsvalet att gå ”all in” – men för mig var det ändå en viss insikt om det jag alltid egentligen vetat: Jag tycker att det är roligare att gunga, åka rutschkana och gräva i sanden än vad det är att hitta den perfekta eyelinern. Retrokarameller smakar nog ändå allra bäst som ett komplement till det lite mer vanliga, skitiga vardagslivet. Selfies kan jag ta i hissen på väg till jobbet, när narcissisten behöver tanka lite feedback.

Tack för verklighetsflykten internet, du kompletterar och nyanserar mina kreativa idéer och drömmar. Men jag kommer inte bli någon Elsa eller Clara – jag trivs rätt bra med att vara, mig själv!

Det ska börjas i tid

Posted by anna | Fyndat | söndag 8 december 2013 11:27

Minisakletaren

 

Redan i bärsjalen (ja innan dess i magen) fick minisakletaren följa med på mina loppisbesök. Förra veckan var det studiedag på förskolan och det sammanföll lämpligt nog med den dag i veckan (förutom lördag) då flera favoritloppisar är öppna. Vi hann med Prio 1, Stadsmissionen och Erikshjälpen som ligger ute i Tornby.

Dessutom behövde jag fixa någon typ av julklapp till julklappsspelet på jobbet. Det kräver lite mer framförhållning – men jag försöker köpa julklappar begagnat. Särskilt barnsaker – kläder och leksaker. Tid är visserligen också pengar, men jag försöker kombinera letandet med något ytterligare ärende som jag ändå skulle uträtta i anslutning till den loppis jag besöker. Dessutom går det ju att hålla lite utkik på Blocket, och förstås i loppisgrupper på Facebook som poppar upp både lokalt och nationellt. Det svåra med det senare är att det till skillnad från Tradera är svårt att veta något om köparen/säljaren innan. Det finns inget betygssystem och även om jag några enstaka gånger fått hem något som inte riktigt motsvarat beskrivningen i annonsen – så ska det krävas rätt mycket för att jag ska klaga. Jag orkar inte tjafsa över ett par fläckiga byxor för 10:-

En sak som det aldrig är svårt att hitta begagnat – och som sällan behöver köpas nyproducerat – är pynt. Människor samlar på sig väldigt mycket, särskilt då julpynt. Det går lätt att hitta allt från julkläder till barnen, julgransfot, pepparkaksformar, en ny ljusstake eller kulor till granen. Det mesta av elartiklar testas innan det säljs och mycket är förhållandevis nytt. De största second handbutikerna (Erikshjälpen, Hjärta till hjärta, Återvinningen) plockar fram julpyntet i slutet av november och har du tur reas en del ut i mellandagarna.

Till julklappsspelet på jobbet blev det små julkit. Kartonger, tygpåsar och smålådorna köpte jag färdigpysslade hos Stadsmissionen, de kör ju mycket nu med temat ”Remake” – en sympatisk och kreativ twist.

Återvunnet1

Tre färdiga julklappar!

Återvunnet2

Hej Bloggen, kommer du ihåg mig än?

Posted by anna | Betraktelser | lördag 23 november 2013 14:38

Flera gånger har jag varit nära att väcka liv i dig, kära blogg. Oftast med anledning av företeelser och saker som engagerar eller gör mig smått upprörd. Först var det en rätt genus-sunkig dokumentär om loppis på SVT: Livet är en loppis – där, grovt förenklat, mannen var den stora experten och samlaren av rang, medan kvinnan stod under ett paraply och utgjorde den osäkra, fnissande nybörjaren eller satsade allt på modeprylar. Dessa personaes finns givetvis – men det blir sån upprepning av något de flesta redan vet, oavsett om de går på loppis eller inte.

Sen har det dykt upp tankar åt alla möjliga håll – miljöfrågor engagerar mig, jag är väldigt nyfiken på naturlig skönhetsvård och utforskar just nu något som heter balsammetoden (”no poo”). Jag vill skriva mer om enkelt pyssel, sånt som funkar för mindre barn – men också om mitt intresse för virkning.

Och lägg där till att jag faktiskt besöker en och annan loppis – men med mer barnfokus än innan. Men – hur delikat blir en reima-overall för 75:- på bild, i en blogg om retro och loppisfynd? Även om just denna overall var ett superfynd! Så på sätt och vis fortlever mitt loppande – så som det gjort sen jag började – det har gått hand i hand med något intresse eller med en specifik funktion. Det började med två milkshake-glass från en antikaffär i Östhammar när jag var 11-12, via kyrkans basarer, klädbytardagar i parkleken, tonåringens vilja att hitta en egen stil (ja den var mer än egen – den var 90-tals-egen), flytta-hemifrån-loppandet, samlar-loppandet, upptäckten av designers och kunskapstörsten efter 50-60-70-talsdesign och nu barnkläder, leksaker och möbler. Det är nog därför det är så svårt för mig att samla – jag har svårt att hålla mig till en samling. Det spretar åt alla håll, jag är ombytlig och samlar ibland på mig saker – som jag sen något år senare tänker: hur tänkte jag där egentligen?

Men kretsloppet innebär också att jag säljer/skänker en del saker – men försöker att inte köpa alltför mycket nyproducerat (trots att man vissa perioder tror att jag har klippkort på IKEA). Jag är och liksom duttar i alla möjliga sfärer: miljömupparna, genusfolket, virktanterna, pysselmänniskorna, loppisgänget…Men jag är inte tillräckligt nischad för att enbart skriva om ett område.

Så – det får bli lite hipp som happ. Om ditt och datt. För det beskriver nog allra bäst den jag faktiskt är, en lite av varje. Dvs en rätt vanlig, människa.

Retrobloggare på Täby galopp 8/6

Posted by anna | på resande fot | torsdag 6 juni 2013 18:14

bild-rensa

Med över 35 grader värme uppe i vindsförrådet har det varit rätt svettigt på sistone – det sker febril aktivitet och rensning. För på lördag smäller det! Då ska jag tillsammans med ett gäng retrobloggare stå på Täby galopp och deras bakluckeloppis. Officiella öppettider är 12-16, men jag har lärt mig vid det här laget att de riktiga rävarna i stort sett alltid är där betydligt tidigare. Nu släpps inte säljarna in förrän tidigast 10, men för den ordentligt fyndsugna kan det nog vara bra att vara där tidigt. Nåja, jag brukar inte riktigt uppskatta den ”hjälp” en del bistår med när jag packar upp mina kartonger. Vi får se vad jag har för taktik den här gången – för så länge kartongerna står inne i bilen borde väl folk ge sig till tåls. Eller?

Jag kommer ha fokus porslin – behöver göra en rensning i gömmorna. En del Gefle, Rörstrand, Gustavsberg och Bo Fajans. Men även lite annat kuriosa och glas. Sen är det ju rätt livsfarligt för plånboken att stå tillsammans med andra personer med liknande smak som troligen säljer jättefina grejer. Jag som har som mål att bara ha ett vindsförråd till hösten…

Förutom jag kommer dessa bloggare stå på loppisen på lördag:

Maria Gilas grotta
Benny Porslinsbloggen
Linda Porslinan
Erica Magania du älskade
Stefan H55
Anna Retrolux

#crop100 – rensa ihop med andra

Posted by anna | Betraktelser | lördag 1 juni 2013 10:24

Nu kanske det här går emot hela syftet med att vara en sakletare – men just nu behöver jag rensa. Jag har redan påbörjat det och en del i det var mitt deltagande på bakluckeloppisen på Himmelstalund i början av maj. Men så snubblade jag på #crop100 – ett initiativ som enkelt förklarat innebär att du ska skänka/sälja/slänga 100 saker innan året är slut. Detta innebär inte att jag kommer sluta loppa – men det här året kommer jag försöka rensa ut mer än jag köper på mig. Målet är att inte längre ha två vindsförråd, utan bara ha ett.

För det här projektet har jag skapat en specifik blogg på Tumblir: Sakletaren rensar.

Lördagsloppisar

Posted by anna | Retroguide Östergötland | torsdag 23 maj 2013 19:58

Det är mycket nu – jobb, renovering hemma och även om jag fyndat en del på sistone så strular överföringen av bilder från telefonen till datorn och just nu har jag inte riktigt tiden att lösa det. Jag ber att få återkomma, ska ev göra försök att blogga från telefonen istället.

Men – jag har två tips! På lördag är det stadsloppis i Linköping, längs med Storgatan. Det är gratis att stå och sälja, men det är först till kvarn som gäller. Tiderna är 10-16 och det arrangeras av Linköpings City.

Samma dag är det även auktion och bakluckeloppis vid Folkets hus i Skärblacka – där ska det bokas innan du anländer, mer info finns på Folkets hus hemsida.

Sveriges längsta loppis

Posted by anna | Retroguide Östergötland | torsdag 9 maj 2013 11:54

Göta kanal vill göra något för miljön och kör 11/5 som temadag för flera olika ställen längs med kanalen där det anordnas loppisar. Konceptet kallas Sveriges längsta loppis och det arrangeras bakluckeloppis i Borensbergs hamn, Motala och Norsholm men även längs med kanalen västerut – i bl a Sjötorp. Kul koncept! Givetvis är det ju ett sätt att marknadsföra kanalen – men jag tycker att det är ett kul sätt. Men så är jag ju partisk…loppisar är ju ALLTID ett kul koncept.

Sälja-på-loppis-guide

Posted by anna | Retroguide Östergötland | söndag 5 maj 2013 19:20

Nu är jag ingen superrutinerad loppissäljare – men det kanske kan vara bra också? Det visar på att även en gröngöling kan komma igång och ta steget från loppisbesökare till säljare också. En sakletare brukar ju med tiden få ett visst…överskott på prylar.

Så – här kommer en liten guide med några saker som kan vara bra att tänka på. Ibland kan det behöva göras investeringar för att bli en bättre säljare – och börjar du stå med jämna mellanrum tjänar du snabbt in utläggen. Det går att sälja direkt från bilens baklucka eller från en filt i gräset – men jag tror att du missar en del köpare då.

Vad kan vara bra att tänka på?

1.) Kolla upp avgiften loppisarrangören tar och sätt det i relation till hur länge loppisen har öppet och vad du har att sälja. Har du inte tillräckligt med saker – gå ihop med någon/några!

2.) Räkna med att de riktiga rävarna både på sälj- och köpsidan är på plats väldigt tidigt. Det verkar vara någon slags oskriven lag att när det står ”ankomst senast 9″, ja då har de riktiga rävarna varit på plats sen 6. Medan du fortfarande inte riktigt vaknat så står de gärna och knackar på din vindruta när du kommer, och frågar ”har du bokmärken eller tomtar?”

3.) Om du inte har något smidigt bord som går att fälla ihop (campingbord, tapetbord alternativt balkongbord) kan det vara läge att investera i ett. Det finns t ex ett tapetserarbord på Jula för 149:-.

4.) Ska du sälja saker som är gjorda av tyg (sängkläder, kläder, tyger) kan det vara värt att investera i en klädställning. Den jag köpt kostar 99:- på IKEA (Mulig), men var nog i svajigaste laget – en rejäl vindpust så dråsar det i backen och i värsta fall knäcks ställningen.

5.) Ha gärna med en låda med gratisgrejer – en gratislåda kan väldigt få motstå och vem vet, personen ser kanske andra saker de gillar vid just ditt bord. Många barn gillar dessa lådor, men även vuxna.

6.) Köp en rulle billiga soppåsar med handtag – det är väldigt uppskattat att kunna erbjuda köparna det. Och spara emballage för att kunna slå in ömtåliga saker.

7.) Växelpengar – fundera över vilken prissättning du vill ha. Det är enklast att köra intervallet 5-10-20-50-100 osv, men det brukar vara rätt vanligt ändå att besökarna redan från början har rätt bra med växel själva. För mig har det räckt att ha ca 10 enkronor, 4-5 femkronor och 2-3 tior, 5 tjugor och 2 femtilappar och någon hundring. Då har jag också haft väldigt få prylar som kostat mer än 100:- Och så avgiften till arrangören utöver det.

8.) Du behöver inte ha all prissättning klar innan du kommer till platsen – vill du bli av med grejer – var flexibel. Fundera gärna lite innan vilka saker du verkligen inte vill komma hem med igen och vilka du är lite mer restriktiv med vad gäller prutandet. Kanske säljer vissa saker bättre i retrogrupper på Facebook eller Tradera? Ge dig själv möjligheten att ändå ha reservationspris på vissa prylar – om du nu inte absolut vill bli av med precis allt. Prutar gör folk från det att du börjat packa ur bilen tills du packar in igen och det kan löna sig att ha lite is i magen om du ändå ska stå mellan 7-15 en lördag efter löning. Att vänta lite ger också en lärdom i om din prissättning matchar besökarnas förväntningar, ligger din prissättning rätt? Det märks rätt fort om du lagt dig för högt.

8.) Ha med matsäck – visserligen brukar det finnas förtäring till försäljning på de flesta bakluckeloppisar men det är skönt att ha med. Vattenflaska är väl ett minimum – men det beror ju också på hur länge du tänkt stå.

9.) Keps, solskyddsfaktor, solparasoll om väderprognosen säger sol – för även en soldyrkare kan få solsting och givetvis lämplig presenning/partytält om du tänkt trotsa vädret och sälja oavsett prognos. Det knepiga tycker jag är hur man ska hantera när det blåser – det kan verkligen virvla till på en grusparkering och vips så ligger alla tallrikar ner som tidigare stått så fint i ett diskställ för finare display.

11.) Att ”servera” sina besökare med en viss sortering och genomtänkt display – inte bara erbjuda att rota direkt ur de svarta sopsäckarna – det tror jag många uppskattar även om det finns ”rotare” också förstås. De flesta har lite mindre lådor/kartonger hemma som kan funkar bra som display framför ditt bord (och som gör bordet lite mer stabilt!) – ex 1 låda med barnkläder i strl X, en låda med nästa storlek etc. De riktiga godbitarna hänger du på en klädställning. Har du en kartong med allt möjligt – skriv gärna en skylt ovanför som pekar ner och som ändå ger ett hum om vad lådan kan tänkas innehålla. Lådorna är smidiga att packa ner och ställa på vinden igen – färdiga till nästa loppis.

12.) Töm fickor, väskor, askar, lådor på sånt du tänkt sälja – det kanske inte gjordes när du lade upp prylen på vinden för evigheter sen och inte hade en tanke på att den skulle säljas vidare.

13.) Du vinner i längden på att vara ärlig kring det du kan om det du säljer – är inte hela karotten hel, säg det och motivera ditt pris istället för att försöka mörka. Visst har både säljare/köpare ansvar att granska varan – men hur kul är det att luras medvetet?

14.) Gör det hela ihop med någon kompis, det blir så mycket roligare då!

Har jag glömt något? Komplettera gärna i kommentarsfältet.

Mot nya loppiserfarenheter

Posted by anna | Retroguide Östergötland | fredag 3 maj 2013 21:23

Det är nog ett visst mått av galenskap ändå – att ställa klockan på 05:30 en lördagmorgon. Dessutom har jag investerat i ett tapetserarbord, klädställning och parasoll – så nu hoppas jag att jag åtminstone får igen den insatsen, utöver avgiften på plats på Himmelstalund. Men det har varit skönt att rensa med ett mål, veta att ”på lördag” ska kartongerna märkta loppis testas på loppissugna norrköpingsbor. Jag har ett rätt varierat utbud – så jag hoppas att det åtminstone går plus/minus noll. Om inte annat så är det en rolig, galen och spännande upplevelse att stå på andra sidan loppisbordet. Se fynd i blick hos besökarna och förhoppningsvis göra någon glad över fyndet.

Sen får vi hoppas att jag kommer hem med mindre saker än när jag åkte – eventuella egna fynd…det får bli en risk jag får ta.

Loppis på Himmelstalund (södra Himmelstalund) pågår lördag-söndag klockan … ja säljarna ska vara på plats från klockan 6 och stå till minst klockan 15. Vädret ska vara bra, solskyddsfaktor och keps är framplockat.

Vi kanske ses?

Det ger sig, som östgöten sa

Posted by anna | Retroguide Östergötland | tisdag 30 april 2013 17:00

Ja, rubriken ska ju egentligen uttalas ungefär såhär: ”Det wher säj”

Det blir loppis på Himmelstalund, men vad jag förstått på en annan del av området. Södra Himmelstalund säger hemsidan Östgötamarknader och premiär var nu den 27/4. Jag funderar allvarligt på att ställa mig och sälja lite nu i helgen som kommer. Det behövs när det finns 5 (!!) lådor märkta ”loppis” uppe på vinden. Enda kruxet är starttiden. En morgontrött varelse som har svårt att komma upp till 8 på vardagar – klarar jag verkligen av att dyka upp klockan 6 i Norrköping? Det som lockar är löfte om sällskap och fint väder.

Jag får utvärdera saken några varv till – det kommer ju fler tillfällen, bl a i Cupolen, Folkets park i Linköping där bakluckeloppisarna sätter igång 5/6 och fortsätter i juni, juli, augusti.

Related Posts with Thumbnails
Nästa sida »