Jag hade en gång en blogg

Posted by anna | Kolonilotten | torsdag 2 april 2015 19:06

Det var för länge sen, så länge sen.

Kanske väcks den till liv nu. Även fast jag helst dokumenterar dagarna som går med hjälp av Instagram så kan det vara trevligt med en blogg också. Det blir lite mer yta att ta ut svängarna, skriva lite mer och kanske grotta ner sig lite extra mycket i vissa ämnen som känns intressanta. Just nu är det mycket med odlandet. I år är det första säsongen som vi är med från början med kolonilotten. Vi har sett vad som finns och förkultiveringen har redan pågått en månad – med varierande resultat. Samtidigt har jag fått dille på att odla i konstiga kärl. Det är en utmaning att gå på loppis och hitta lämpliga och ibland lite småknäppa odlingskärl. Den begränsade ytan (ca 45 kvm köksträdgård, 14 kvm hus, 14 kvm trädäck, ca 40 kvm gräsmatta och vanliga blomsterrabatter) har gjort att jag nyfiket har läst på om allt från stadsodling till vertical gardening och hydroponisk odling i stuprör och PET-flaskor. Jag vill skapa rumskänsla och lite insynsskydd och få mycket ätlig skörd.

Det är helt enkelt för roligt att planera, pröva och testa för att det ska behöva stanna enbart i mitt huvud. Att få skriva om det känns som ett naturligt steg i att fundera över vilka galna idéer som funkar – och vilka som inte funkar alls.

Rapport från en köksträdgård

Posted by anna | Kolonilotten | måndag 23 juni 2014 22:08

Jag visste faktiskt inte att det fanns såpass mycket att fröså i juni – jag trodde att rätt mycket var kört när jag inte hann med majtåget. Sen lärde jag mig en massa genom Handbok för köksträdgård av Lena Israelsson, och tusen googlingar senare har jag lärt mig mer och även lärt mig om höstsådd. Så det har varit många timmar ytterligare på kolonilotten – och jag trivs, även fast en stor del av tiden går åt att jaga minisakletaren över området, 170 kvm är redan för litet och det är ju rätt trist när en inte får gräva i nysådda morotsrader eller vattna jättejättejättemycket i bara en kruka. Men – det har ändå hänt mycket. Såpass mycket att skadedjuren börjat visa intresse för mina nya plantor. Sniglar eller jordloppor – svårt att avgöra, men sockerärtorna åts upp i ett litet nafs, broccolin och rädisorna har de provsmakat men inte dödat helt.

Snart kommer även lite bilder – mest odlingar, men ett och annat loppisfynd smiter in också, eftersom planen är att försöka köpa så mycket som möjligt av möbler och inredning second hand.

 

Snickeri, snickera

Posted by anna | Kolonilotten | lördag 7 juni 2014 20:47

– Men fy vad dyra alla träspaljéer är! Det borde väl gå att bygga billigare själv?

Detta tänktes av damen som nog gjorde den hafsigaste, kantigaste smörkniven i träslöjden i åk 3 – bara för att jag verkligen HATADE att sandpappra och dessutom var jag rädd för både svarv och borrmaskin och då ska vi inte tala om bandsågen. Vår träslöjdslärare hade ju bara en halv tumme av en anledning…

Det lustiga var att den mest allvarliga olyckan i min klass (en rätt stökig sådan) var tack och lov bara Kalle som lyckades sy sig i tumnageln med symaskinen. Det jag vill komma fram till är att jag kan verkligen inte mycket om det som ligger till grund för att snickra. Det som utgör själva, förutsättningen liksom. Eller som jag glatt och naivt tänkte innan jag började leta – jag behöver ju typ bara…spik och några plankor.

Ehum…spridda tankar från crazy kolonilottslady:

1) En såg är väl ändå en SÅG? Varför heter det egentligen fogsvans?

2) Spik var det ja, men…försök hitta det bland dyckert, nubb, mässingsspik, ankarspik, märla…hm, det kanske går lika bra att häfta ihop skiten trots allt?

3) Det är ju jättejättejättebra att Byggmax har bantat ner personalstyrkan för att pressa priserna. JÄTTEJÄTTEBRA, när en annan knappt vågar peta på virket. Trall, reglar, läkt, råspont, panel, limträ…och ska det vara tryckimpregnerat månne?

Det slutade med att jag gick och grävde spillvirke i någon container (jag frågade först), plockade upp några lastpallar, köpte 4 armeringsnät och köpte något som jag tror kallas krampor. Och så har jag nu lånat ett antal böcker på biblioteket om snickerier -för jag vill bygga en spaljé, gärna som en portal över ingången till kolonilotten. Kanske även ett enkelt staket med hönsnät. Och hur det än är, kan det ju vara rätt bra att kunna prata lite snickeriska. För att kunna förklara hur jag skulle vilja att pergolan med insynsskydd ska se ut och därmed kunna skissa på bygglovsansökan och även göra mig förstådd när jag besöker Byggmax nästa gång.

Retroguide Östergötland

Posted by anna | Retroguide Östergötland | torsdag 5 juni 2014 17:50

Retroguide Östergötland innehåller tips för den inbitne sakletaren. Här listar jag, så fort jag hittar något nytt ställe, loppisar, antikaffärer, auktioner och andra sevärdheter som på något sätt anknyter till ordet ”retro” och Östergötland. Tranås fick ingå också, eftersom du når dit med hjälp av Östgötatrafiken.

UPPDATERAD 2014-06-05, de orter som uppdaterats senast markeras med stjärna nedan. Klicka på den stad du är intresserad av. Vill du se hela listan är det bara att scrolla ner på sidan.

Linköping* I närheten av Linköping: Kaga, Linghem, Skeda Udde, Ljungsbro*

Norrköping* I närheten av Norrköping: Klinga, Kolmården, Mellby, Reijmyre, Skärblacka, Åby

Finspång

Söderköping*

Motala I närheten av Motala: Borensberg, Fornåsa, Godegård, Tjällmo

Vadstena

Mjölby* I närheten av Mjölby: Mantorp, Skänninge, Sya*,Väderstad

Kisa* I närheten av Kisa: BjörkforsMalexander, Österbymo

Åtvidaberg I närheten av Åtvidaberg: Falerum

Tranås

Ödeshög

Östgötska bakluckeloppisar*

Linköping

*Third Avenue, NY Adress: Storgatan 50 Vintagebutik med kläder för både herr och dam. Säljer även skor och accessoarer.

Reminded Vintage Clothing and Interior, Nya Tanneforsvägen 28 Ännu en vintagebutik med kläder, möbler i en källare i Tannefors. Ligger i närheten av MedMera-butiken vid Drottningrondellen.

Erikshjälpen, Roxtorpsgatan 10. Erikshjälpen har kommit till Linköping! I Toyotas gamla lokaler (stoooort!) har det öppnat en ny second handbutik. Jag blev återigen imponerad över hur snabbt ännu en second handbutik lyckats fylla sina hyllor. Blev mest imponerad av deras klädavdelning när jag var där. Öppet tisdag, torsdag och lördag.

Kretsboden, S:t Larsgatan 43A, för öppettider se deras hemsida.
En klassisk second handaffär med Stadsmissionen som huvudman. Det jag hittat är främst skor och väskor.

Myrorna, Platensgatan 6, för öppettider se deras hemsida.
Myrorna finns såklart i stan, men fokus är främst på kläder, skor och böcker. Möbelavdelningen är rätt liten och fyndfaktorn har, åtminstone för min del, varit rätt låg.

Nostalgimix, Gamla Tanneforsvägen 90, öppettider varierar.
En entusiast inom 50-60-70-tal främst har öppnat butik. Det finns porslin, keramik, bruksföremål, tidningar, glas, plåtburkar, textilier, möbler och lite annat. Fyndfaktor finns! Helt okej priser och ett stort plus för att man kan betala med kort.

Bohaget, Hagmarksgatan 7C, öppettider varierar.
Det finns mycket prylar i denna butik, det är såpass trångt att det är svårt att själv gå runt och botanisera. Det gäller med andra ord att veta ungefär vad man är ute efter och fråga efter det. Det finns det mesta vad gäller möbler, lampor, husgeråd, bruksföremål, glas, porslin och en del annat.

Gustavssons Kuriosa, Kagagatan 6, öppettider lör-sön 11-16.
Ett fint urval inom främst porslin, glas och keramik från 30-40-50-60-70-tal. Helt okej priser också. Det är ibland en lättnad med den här typen av butik, där någon redan gjort urvalet åt en.

Hjärta till Hjärta, Gottorpsvägen 51
Öppet tis, tors 17-19 samt lör 10-13.

Att stifta bekantskap med Hjärta till Hjärta var ett rent nöje, det utbud som finns har gett många fina fynd. Priserna har dock ökat med tiden och fyndfaktorn har blivit något lägre. Det gäller att vara i tid, för annars försvinner det bästa.

Gomér & Andersson auktionshus, Industrigatan 36, se auktionstider på deras webb.
Ett auktionsställe jag länge tänkt besöka eller hålla bättre koll på, men det har inte blivit av än.

Återvinningen, Molijns väg 15, Hackefors. För öppettider se deras hemsida.
En nyfunnen butik med förvånansvärt stort utbud. Det finns glas, porslin, keramik, bruksföremål, husgeråd, prydnadssaker, möbler, böcker, tavlor, textilier. Okej priser också.

Kvalitetsloppis.se, Drottninggatan 36.
Har ett urval av saker från 50-60-tal. Det händer att de även dyker upp med ett bord på loppisen i Folkets park (se nedan)

*Folkets Park / Cupolen, Majgatan 4. För tider, se hemsidan.
Nu är det loppis igen i Cupolen/Folkets park. Efter en vända uppe på Garnisonsområdet är det igång igen. För tider kolla Cupolenloppis hemsida. 

Röda Korset, Kupan second hand, Drottninggatan 28. Öppettider mån-fre 10-18, lör 10-14.
Har en stor avdelning med böcker, annars är det en högst normal butik av Röda Korsetmodell, dvs lite kläder, lite porslin, glas och husgeråd.

Röda korset, Kupan second hand, Berga Centrum
Det finns nu även en Röda Korset-butik i Berga centrum också, öppet vardagar främst.

Epok Antik & Inredningar, Storgatan 22. Öppettider, normala butikstider.
Det mesta är ny design, i retrostil men det finns även en lite mindre avdelning med antikviteter samt dockskåpsgrejer (miniatyrer). Köpte en fin armbandsklocka i funkisstil från Time Studio där t ex.

Larsbergers antik, Ullstämma g:a skola. Öppet alla dagar utom fredagar, håll utkik på hemsidan för exakta öppettider. Fina kristallkronor, lamprenovering, fokus 1700-1900-tal, med en del 1950-60-talsprylar också i utbudet.

NY! Her old store, Djurgårdsgatan, öppet ons-lör. Nyöppnad second hand-butik nästan nere vid korsningen Drottninggatan/Djurgårdsgatan.

NY! Café och second hand i fd Nära dej-butiken, Majelden.

Linköping: Sevärdheter och caféer

Motell Filbyter, Tallboda vid gamla E4:an/Riksettan.
Någon gång behöver man ju ta en paus också. Varför då inte ta in på Motell Filbyter? Ett av de äldre motellen i 50-60-talsstil som finns kvar längs med gamla Riksettan som förr gick genom Linköping. Det är något slitet, men ändå med bibehållen charm.

Stadsmissionens café i gamla metodistkyrkan, Ågatan 3.
Hembakat fika och goda luncher. Inredningen är en trevlig blandning av loppisprylar. Senast åt jag en jitterbugg-kaka och drack te ur en Gefle-kopp. Mysigt!

Gamla Linköping, är ju faktiskt ett måste för den retrointresserade. Jag skäms nästan över att inte ha lagt in friluftsområdet med byggnader samlade från olika delar av Linköping. Det finns en kägelbana, chokladbod, handelsbod, café, värdshus, m.m. Öppet i stort sett varje dag.

Babettes kafferi, Stora Badstugatan 4
ett ambitiöst och kreativt kulturcafé med genomtänkt inredning, fina detaljer i allt från skyltar till spetsgardinen i entrédörren. Verkar drivas av en rejäl dos genuin bakarglädje och experimentlusta, det märks på deras överdådiga afternoon tea-dagar och bruncherna. Ett välkommet tillskott till den annars något strömlinjeformade cafékulturen i Linköping.

Kaga

Bländebo loppis, Västerbränninge, Västergård. Strax utanför Linköping ligger denna lilla loppis, inkvarterad i ett litet uthus. Välfyllt och fint urval, för öppettider se länken till Svenska loppisar.

Linghem

*Auktionshuset i Linghem har tidigare haft regelbundna auktioner, men nu var det ett tag sen det kom upp nya tider på hemsidan.

Magasinet, precis vid Linghems station. För öppettider se deras hemsida. Café och second hand, drivet av Linghemskyrkan.

Skeda Udde

Djupdalen loppis, Skeda udde, öppet sommartid. Loppis, café och växtpaviljong. Barnvänligt!

Passa gärna också på att ta en fika på Sörgårdens gästgiveri om du ändå är i Skeda. Det serveras bl a kakbuffé!

Ljungsbro

NY! Ljungsbro café och second hand, Centralplan 5. Stadsmissionen och Svenska kyrkan driver verksamheten i centrala Ljungsbro.

NY! Folkets park – antalet loppisar har bara ökat, senaste tiden har det arrangerats både rena barnloppisar (kläder, leksaker) men också vanlig loppis samt bakluckeloppis. Håll utkik på deras hemsida!

Norrköping
Bra&Begagnat, Finspångsvägen 27. Öppet helgfria onsdagar 14-18 och helgfria lördagar 10-14.
Ett ställe i klass med favoriten Hjärta till Hjärta. Bra utbud inom det mesta man kan förvänta sig: Porslin, keramik, husgeråd, bruksföremål, glas, möbler, lampor, hemelektronik, textilier, kläder. Bra priser! En ny favorit!
Hela människan, Kabelvägen 2, öppet onsdagar och lördagar. Bra möbelavdelning, har även mycket vinylskivor. Finns även porslin, plast, glas, elektronik, lampor, kläder.
Röda Korset – Kupan second hand, Albrektsvägen 79-81. Öppettider oklart. Second hand, café och annan verksamhet i samma byggnad.
Myrorna, Gamla Rådstugugatan 18. Öppettider mån-fre 10-18, lör 10-15. En välsorterad, fullservice-Myrorna med bra priser och och bra utbud. Inte lika utplockad som i Linköping.Erikshjälpen, Hagebygatan 31. Öppettider ons 12-18 och lör 10-14.
Stor loppis med det mesta man kan förvänta sig: Möbler, porslin, glas, textilier, lampor, smide, bruksföremål. Har själv fyndat en del porslin och keramik för bra pris.

Antik & Design Glas & Kuriosa (långt ner mot hamnen), Trädgårdsgatan. Öppet tors, fre och lör.
En butik med porslin, glas och annan kuriosa. Medveten prissättning, säljer även på Tradera.

Norrköpings Auktionsverk, Linnégatan 21. För auktionstider se hemsidan. Säljer inte bara antikviteter, det dyker även upp Mon Amie-porslin, Picknick-porslin och annat med mer retrostil. Ska enligt uppgift ha mycket nätauktioner som kan vara värda att hålla koll på.

Himmelstalunds loppmarknad, Himmelstalundsallén (”Himpan”).
Uteloppis från maj till september.
För exakta tider se hemsidan.

Dahlbergs second hand, S:t Persgatan 45.
Trångt men bra med grejer. Det går även att köpa sig en fika. Har generösa öppettider, tis-sön.

Gruvan antik, Pampusvägen 105, hemsidan verkar dock inte fungera (www.gruvan.se) och jag gissar att det är öppet efter ök.

NY! Mirumloppis, under våren 2014 startades loppis på ett av våningsplanen på Mirum (fd Hageby centrum). Första söndagen i månaden under våren och ev i höst också.

Norrköping: Sevärdheter och caféer

Arbetets museum – förutom utställningar som ofta går i retrotema, finns en välfylld museibutik med retroinriktning även om det är en del nyproducerat. Det finns Lisa Larssonfigurer, Virr-varrmönstrade pappersvaror, nyproducerade kobratelefoner och en hel del annat.

Broadway café , Bråddgatan 26. Femtiotalsjakten har ett bra inlägg om detta café som byggdes 1946 och är en dröm för den retrointresserade. Och någon gång behövs ju en fikapaus i retroletandet. De är berömda för sina varma äggsmörgåsar och för att Plura brukar hänga här.

Åby

Åby Chansen, Torshagshuset, Katrineholmsvägen 66. I Åby, strax utanför Norrköping ligger denna second hand-affär. För öppettider se hemsidan. Generösa öppettider!

Klinga
Tre sekler, Klinga gård. För öppettider och vägbeskrivning se hemsidan.
En blandning av gammalt och nyproducerat. Fokus verkar dock vara på 1700-1800-talsstil.
Kolmården
Berits bod / Kolmårdens antikmarknad, Sandviksvägen 12. Öppettider se hemsidan.
En pärla enligt en kompis. Det är nära till djurparken och vägen dit är väldigt vacker.

Mellby

Nostalgiladan, Mellby. Precis vid E4:an avfart Mellby/Norsholm ligger denna lada med retroprylar. De har ett bra urval med fina saker, med bra kvalitet. Inget skräp, det finns även ett kök uppbyggt i gammal stil och ett litet café. Kolla öppettider på hemsidan

Reijmyre

Reijmyre glasbruk, Glasbruksvägen 42, Reijmyre. Ligger 4 mil från Norrköping. Det finns museum, antikaffär och butik. På webbsidan finns även en Köp&Säljavdelning. UPPDATERAT: Antikaffären heter Rejmyre antik och heminredning.

Skärblacka

Erikshjälpen, Bergslagsvägen 25. Öppettider ons 15-18 och lör 10-13. Har ingen uppgift om vad loppisen kan tänkas innehålla, men är säkert värd ett besök om du har vägarna förbi.

Finspång

Antikboden, Bergs gård, Finspång. Generösa öppettider, särskild sommartid. Se hemsidan för senaste öppettiderna. 1700-1900-tals saker. Fin glassamling!

Söderköping

Östhjälpen, Östra ryd. Tips i kommentarerna på en loppis i Söderköping. Öppet lördagar tydligen.

Axet Antik & Kuriosa, Ågatan 23
En traditionell antikaffär med mycket kristallglas, kristallkronor, tjusiga festkläder och väskor. Hade väldigt fina Bersåkoppar i fönstret när jag var där senast.

Återvinningen, Ringvägen 44
Stor second hand. Möbler, porslin, glas, husgeråd, ja det mesta fanns. Dock var prissättningen rätt så medveten, märkesporslinet var uppsorterat och ställt på särskilda hyllor. Men trots detta fanns fyndfaktorn.

Loppisen Loppan, nära Återvinningen, Ringvägen 44
Loppis i industriområdet där Återvinningen och tygaffären Jofotex ligger. Det var stängt när jag var där, så jag har svårt att avgöra dess kvalitet.

NY! Bra & Begagnat, Hagatorget. Relativt nyöppnad butik i centrala Söderköping.

NY! Röda korset, Kupan, Torggatan, öppet främst vardagar.

Motala

Loppis/Antikt, Ängdalsgatan, nära MacDonalds och Återvinningen. Har en tvådelad butik med möbler tvärsöver parkeringen samt ett välfyllt hus med både skräp och fina saker. Värt att leta runt, för det går att fynda.

Återvinningen, Södra Allén 23-25.
Originalet till det som finns i Linköping nu fanns i Motala först vad jag förstått. Nu har även jag besökt Återvinningen och kan konstatera att det är STORT! Och det finns allt mellan himmel och jord, alla kategorier. De har t o m fått utöka verksamheten med en specifik klädaffär på annan adress.

Motala auktionsverk, är duktiga på att lägga ut material om auktionerna på nätet. För auktionstider se hemsidan.

Borensberg

Qvarn nostalgi, Gamla kvarnen (Kvarng 2), öppet främst sommartid. Juli ons-sön 12-18. Andra tider efter ök. Allmoge, 50-60-talsprylar och en hel del samlarföremål.

Borensbergs Second hand, Husbyvägen 14. Öppettider finns på Loppiskartan. Jag har dock inte lyckats pricka in öppettiderna.

Loppis i Brunneby musteri, en nygammal egentligen, men tydligen är loppisen året om. Öppet lördagar och söndagar. Brunneby musteri ligger längs med vägen till Motala från Linköping och det går att fika och äta mat, och givetvis köpa saft och sylt i butiken.

Fornåsa

Loppis i Fornåsa, har väldigt generösa öppettider. Öppet varje dag. Ligger på Kvarngatan i Fornåsa. Mängder med prylar, svårt att överblicka men ibland kan det finnas guldklimpar bland skräpet.

Gullbergs loppis, ligger nära Fornåsakorset utanför Ljungsbro. Öppet lördagar och söndagar. Mycket, mycket prylar, främst porslin, glas, husgeråd och annan kuriosa. Pengarna går till behövande barn i Estland.

Godegård

Godegårds säteri – Svenskt porslinsmuseum. Öppet främst sommartid. Utöver porslinsmuseet finns även en barockträdgård och en örtagård. Ligger ca 3 mil norr om Motala.

Vadstena

Vadstena antik, för öppettider och vägbeskrivning se hemsidan. Har ännu ej besökt detta ställe men det står på ”att-göra-listan”.

Fivelstad loppis, i ett slitet hus på väg till Vadstena finns det en loppis. Enligt ryktet finns mest skräp, men någon gång ska jag våga mig in även här.

Ögontröst, Storgatan 19. Öppettider som vanliga butiker.
En entusiastdriven liten butik med nostalgiprylar och dockor. Har fyndat porslin här. Det är en väldigt rar dam som har butiken. Finns en del porslin, glas och smycken.

Mormors källare, Storgatan 22 (snett mittemot Ögontröst)
Fokus märkesporslin och keramik. Helt okej priser. Har sett en del Koka blå, Upsala Ekeby och annat trevligt.

Evert Larssons diversehandel, bakom fd Sjömagasinet vid hamnen. Öppettider se hemsidan.
Stort utbud, av någon anledning finns en hel del glas. Mycket gamla bruksföremål, tidningar, nostalgiprylar, böcker. Rätt så dyrt, men det finns mycket kul att titta på. Finns små uppbyggda hemmiljöer och en skräddarmiljö från olika decennier.

Mjölby

Hjärta till Hjärta, Svänggatan 5. Öppettider tis & tors 11-18, lör 10-13. Här har jag fyndat några västtyska vaser, beundrat Kockum-kärl och bedömt det vara en helt okej butik.

Magasinet second hand, Pingstkyrkan, Skänningevägen 10. Öppettider: måndagar och onsdagar 17-19 och lördagar 9:30-13.
Fick tips om det här stället relativt nyligen, har dock inte hunnit pricka in ett besök.

NY! Röda korset, Kupan, Kungsvägen 59. En västtysk golvvas fyndade jag där för inte alltför länge sen.

NY! Antikt m.m., en bit bortom Wienerbageriet (värt ett besök!) på Norrgårdsgatan finns en antikaffär i en källare. Fokus 1800-1930-tal, en hel del allmoge också.

Mantorp

Axplocket, Elimkyrkans loppis, öppet lördagar 11-14. Ligger precis vid pendeltågsstationen. Det fanns ett bra utbud, med mycket fina möbler, glas, porslin och barnsaker, skidor m.m.

Skänninge

FA:s antik, Vadstenagatan 5. Öppettider onsdag 13-18 eller efter ök. Antikhandel med fokus på 1700-1900-tal. Lite ovanligare, roligare utbud än det man annars hittar på vanliga loppisar.

Sya
Auktionshallen i Sya/Mjölby auktionshallar
Auktionshallen ligger i Sya, strax utanför Mjölby, men går både under namnet Auktionshallen i Sya och Mjölby auktionshallar. En ny upptäckt för min del, jag ska absolut hålla utkik efter deras kommande auktioner.NY! Nostalgihuset i Sya, ligger i anslutning till auktionshallen. Anordnas även bakluckeloppis utanför. Mycket samlarobjekt (prydnadssaker), möbler, glas, porslin, leksaker m.m.

Väderstad

Kvarnen Loppis Ligger i ett gammalt rött magasin. Bra utbud och hög fyndfaktor, det finns lite prutmån och det är alltid uppskattat. Se Facebook-sidan för öppettider.

Auktionshuset i Väderstad. Se hemsidan för auktionstider och vägbeskrivning.

Kisa
Antikhandlaren – Skattkammaren, Vimmerbyvägen 3A, Kisa.
För öppettider och vägbeskrivning, se hemsidan.
Björnes magasin, är en slags prylaffär med nya och gamla saker. Kattmat blandat med konstnärsmaterial och second hand. Ligger ovanför ICA i Kisa. Brukar ha rätt generösa öppettider.
Hjärta till hjärta, Sjögatan 11, Kisa. Öppettider tisdag 14-19 och fredag 10-13. Knepiga öppettider för min del, men är man i krokarna är det bara att göra ett besök och se om det är lika bra som de övriga Hjärta till hjärta-butikerna i Mjölby och Linköping.
NY! Röda korset, Kupan – ligger i källaren till ICA och är främst öppet vardagar.
NY! Nystarten Second hand, Torggatan 5. Har oftast bara öppet vardagar, men jag har åkt förbi och sett det öppet även enstaka lördagar.

Björkfors

Nostalgimacken, Björkfors. Öster om Kisa ligger en gammal renoverad BP-mack i äldre stil.

Malexander

Gatstugan Qepta Antik, Kisavägen, 590 14 Boxholm. Öppet främst sommartid. Har nätbutik och butik i Uppsala och Dannemora också.

Österbymo

Röda Korset – Kupan Second Hand, Järnvägsgatan 2, Österbymo. För öppettider är det nog enklast att ringa. Det här var ett tips från svärmor.

Åtvidaberg

Mormorsgrufwans antik och inredning, Närstad gård. Öppet söndagar 13-17, annan tid enligt ök. Fokus på allmoge, 1700-1800-tal, men för en sakletare hör det också hemma i en retroguide.

Falerum

Loppis & kuriosa, Uknavägen 21. Ska ligga i närheten av en outlet i Falerum och är öppet alla dagar utom söndagar enligt sidan Loppiskartan.

Tranås
Ekorrarnas Second Hand Storgatan 63, öppettider varierar. (Jag var där en lördag)
Trångt och medveten prissättning med det finns absolut fyndchans. Finns det mesta, kläder, porslin m.m. Främsta fynden för egen del har varit glas.
Tranås auktionskammare, Ågatan 31. Öppettider se hemsidan.
Riktigt stor och fin antikaffär med specifik 50-60-talsdel. Väldigt fina uppbyggda miljöer, med helt okej priser för att vara en antikaffär. Viss fyndchans.
Tranås stadsloppis – Smålands längsta stadsloppis. Hela huvudgatan i Tranås innebär loppisbord i mängder. Det brukar vara första helgen i maj efter valborg.
Uthuset antik och kuriosa, Bjärsjö Trehörna. Ska tydligen ha en samling av 550 kaffekannor, bara det är värt ett besök. Öppet enligt ök.

Ödeshög

Svanshals loppis, Fridhem 2 – följ skyltning från gamla E4:an (vi kom från Väderstadhållet). Fint urval av porslin, glas, smycken, m.m. Har även lite möbler i ett partytält på baksidan av det röda hus som utgör den huvudsakliga loppislokalen. Mer info finns på Svenska loppisar.

Loppis i Heda – finns skyltar i anslutning till Röks kyrka. Heda har även varje sommar en marknad vid namn Hedas gammaldags marknad. För mer info besök gärna Heda hembygdsförenings sida.

Återbruket, Stråtomtagatan 6, Ödeshög. Drivs av Ödeshögkooperativet och är öppet alla vardagar. Se hemsidan för exakta tider.

Östgötska bakluckeloppisar

Vikingstad, årlig bakluckeloppis på Valkebobadet.

Landeryds hembygdsförening – bakluckeloppis i juli. Se hemsidan för exakta tider.

Ulrika bakluckeloppis, sommartid. För exakta tider se hemsidan.

NY! Tema-loppis, Sveriges längsta loppis: Första helgen i maj kör flera olika orter längs med Göta Kanal bakluckeloppis. Bl a Bergs slussar, Motala och Borensberg.

NY! Bergs slussar – premiär för sommarloppis 2014. Läs mer på Östgötamarknaders hemsida

 

Rivstart

Posted by anna | Kolonilotten | fredag 30 maj 2014 8:39

loppis_kollo1

 

Idag är en vilodag. Varenda ledig stund den senaste veckan har ägnats åt att få igång en köksträdgård på kolonilotten. Andra sorters blommor är också välkomna – men jag vill så gärna kunna njuta av någon slags skörd till hösten. Jag vågar inte ens tänka på hur mycket jord jag kört, eftersom jag lite för sent insåg att det går att beställa per kubik via kolonilottsföreningen, och få det levererat till lotten. Motion är ju bra har jag hört.

Eftersom stugan är helt oinredd, ja det finns ett golv – men inget mer så försöker jag gräva fram lämpliga loppisfynd från mitt vindsförråd och leta specifika möbler på stans second hand-butiker. Trädgårdsredskap, en kökssoffa, mattor och en pläd har redan slunkit med. Jag gillar utmaningen i att försöka skapa nytt med begagnat. Perenner håller jag utkik efter som en annan kupongjägare – vilka har erbjudanden och vilka rear ut?

Men fokus nu är att få igång de vilande odlingsbäddarna – som i stort sett bara innehöll åkerfräken och rester från förra årets potatisodling. Såhär såg det ut för 8 dagar sen.

before_koloni

 

Och nu…

after_kollo3

 

Den ena pallkragen har fått ytterligare ett plan – där huserar nu gurka och aubergine, samt plocksallad. Pallkragen längst bort innehåller röd sallad, broccoli och chili. I odlingsbäddarna samsas olika bönor, spenat, ringblommor, morot och rödbetor. Staketet var ett försök att skydda de sköra bönstjälkarna från alltför intensiv 2-åringsvård, men det bara klevs över med ett stort skratt och så stod barnet med både fötterna runt en av plantorna och vattnade.

after_kollo2

Här samsas salladslök, sockerärtor, rädisor, palsternacka, rödbetor och spenat. Färdiga kryddplantor i krukorna: Hot Oregano och Salvia. I ytan närmast i bild vet jag inte riktigt vad jag ska sätta. Måste fundera lite.

after_kollo1

En av de första plantorna jag köpte var blåbär – det ska bli väldigt spännande att se om den tar sig i sin torv-del av rabatten. Två olika sorter är satta, men jag noterade att även grannen har, så förhoppningsvis gör insekterna sitt jobb och ger oss blåbär på båda sidorna om staketet. Sen finns nu här en rad med hallonplantor, en höst-sort och två ”mormors”-hallon. Som ett slags försök till insynsskydd har jag satt elefantgräs och solrosor. Till höger  är det en experimentrabatt, främst bestående av ett-åriga, frösådda/löksatta blommor: Vallmo, solros, ringblomma, krasse, ranunkel, dahlia och närmast en liten bambu.

Men som sagt – idag ska rygg och kropp vila lite, träningsvärk – ja, nöjd – ja!

Gröna drömmar

Posted by anna | Blommor&Odlat | tisdag 27 maj 2014 21:49

gogreen

 

Jag trivs i lägenhet, det är bekvämt och vi bor centralt. Men längtan har blivit större med tiden efter en egen trädgård. Många projekt har satts igång, frösådder i lägenhetens alla fönster – men med varierat resultat eftersom vår balkong tyvärr alltid kommer vara rätt skuggig. En solig dag har vi fin kvällssol, men det räcker inte för tomaterna att hinna mogna. Pelargoner och sockerärtor har funkat – och faktiskt en jordgubbsplanta har lyckats övervintra, men konsekvensen av min gröna entusiasm är oftast att balkongen blir så överfull – att vi inte riktigt får plats själva därute.

Så jag har varit aktiv i vår bostadsrättsförening, haft lite extra ansvar för utemiljö, har renoverat och fått igång två rätt stora rabatter och försökt tänka till vid beställningarna av tjänster från vår trädgårdsmästare. Jag har förkultiverat både för min balkong och för rabatterna – men jag har också fått rensa både ogräs och cigarettfimpar, när jag stått och grävt går en del grannar bara förbi – utan att ens hälsa, trots att jag alltid säger hej först. De tror att jag är någon anställd. Då är man tydligen inte värd ett hej. Och så en dag i våras möttes jag av den här synen i en av de rabatter jag vårdat lite extra.

gogreen2

 

Någon har använt rabatten, inte bara som askkopp. Utan även någon slags slask för smutsigt byggjobbsvatten. Med någon slags diffus murbruksrest. Detta fylldes på under en period – och tyvärr dödade det rätt många av de lökar jag satt under hösten. Och det var nog då mina trädgårdsdrömmar började väckas till liv igen. Drömmar på mina villkor . Så…vi fattade till slut ett rätt snabbt beslut, även om det grundar sig i funderingar sen tidigare – att skaffa en kolonilott! Att skjuta husinköp ett tag till framför oss – men ändå prova hus-livet i en väldigt nerbantad light-version.

Så – fr o m nu blir det en ny kategori här på bloggen – kolonilotten! Med en 14,9 kvm stor stuga som ska inredas med loppisfynd. Det är planen – och ja, jag har redan börjat odlingarna, vi fick ju lotten i torsdags och det gäller ju att komma igång. För jag vill så gärna hinna skörda egna grönsaker redan i år.

Retrokaramellen

Posted by anna | Betraktelser | torsdag 23 januari 2014 18:29

I flera år har jag dragits med i den härliga, tjusiga, färgglada retrovåg som dragit genom svenska bloggosfären och under en lång period har jag, liksom exempelvis Elsa Billgren, haft en garderob som varit helt jeansfri. Klänningar och kjolar har varit min passion – och även om jag inte har haft förmånen att fynda i riktigt samma utsträckning som Elsa, Clara och andra inom samma blogggenre, så har jag en färgglad samling i min garderob. Det är ett av de bästa sätten att tanka lite energi under gråtrista februaridagar – att klä sig färgglatt. Att sticka ut lite bland allt grått, svart och marinblått. Men något har – som ofta sker med mig när jag finner mig alltför konform – legat och skavt. Jag är inte den som går ”all in”. För då känner jag med ens att intresset övergår i någon slags…obekväm fåfänga. Jag får som mest inspiration någonstans i gränslandet mellan det glittriga, lyxiga och tillrättalagda, där varje eyelinerlinje blir perfekt och där det aldrig någonsin skulle förkomma varken tåbira eller läppstift utsmetat över halva kinden och den lite mer skitiga verkligheten.

I fyra år har jag kört med klänningsstilen – men så kom det en dag, då den där högst verkliga, verkligheten – utan vare sig sepia-filter och konfetti, gjorde sig påmind.

Jag stod i lekparken med mitt barn. I min fina, grönmönstrade vintageklänning från en loppis i Dalarna. Mitt barn ville ha mig med där uppe i klättertornet. Utan mig ville hen inte åka den spännande, men lite för höga rutschkanan (klok unge). Och jag stod där – och ville inte förstöra klänningen.

Och det kändes bara så…fel! Jag hade kunnat göra en motljus-selfie, en skitsnygg sådan också. Till vilken nytta? Men näe, där och då lovade jag mig själv att det finns en gräns för fåfängan. För jag vill väldigt gärna åka rutschkana med mitt barn. Och det här är egentligen inget klagomål, eller diss gentemot livsvalet att gå ”all in” – men för mig var det ändå en viss insikt om det jag alltid egentligen vetat: Jag tycker att det är roligare att gunga, åka rutschkana och gräva i sanden än vad det är att hitta den perfekta eyelinern. Retrokarameller smakar nog ändå allra bäst som ett komplement till det lite mer vanliga, skitiga vardagslivet. Selfies kan jag ta i hissen på väg till jobbet, när narcissisten behöver tanka lite feedback.

Tack för verklighetsflykten internet, du kompletterar och nyanserar mina kreativa idéer och drömmar. Men jag kommer inte bli någon Elsa eller Clara – jag trivs rätt bra med att vara, mig själv!

Det ska börjas i tid

Posted by anna | Fyndat | söndag 8 december 2013 11:27

Minisakletaren

 

Redan i bärsjalen (ja innan dess i magen) fick minisakletaren följa med på mina loppisbesök. Förra veckan var det studiedag på förskolan och det sammanföll lämpligt nog med den dag i veckan (förutom lördag) då flera favoritloppisar är öppna. Vi hann med Prio 1, Stadsmissionen och Erikshjälpen som ligger ute i Tornby.

Dessutom behövde jag fixa någon typ av julklapp till julklappsspelet på jobbet. Det kräver lite mer framförhållning – men jag försöker köpa julklappar begagnat. Särskilt barnsaker – kläder och leksaker. Tid är visserligen också pengar, men jag försöker kombinera letandet med något ytterligare ärende som jag ändå skulle uträtta i anslutning till den loppis jag besöker. Dessutom går det ju att hålla lite utkik på Blocket, och förstås i loppisgrupper på Facebook som poppar upp både lokalt och nationellt. Det svåra med det senare är att det till skillnad från Tradera är svårt att veta något om köparen/säljaren innan. Det finns inget betygssystem och även om jag några enstaka gånger fått hem något som inte riktigt motsvarat beskrivningen i annonsen – så ska det krävas rätt mycket för att jag ska klaga. Jag orkar inte tjafsa över ett par fläckiga byxor för 10:-

En sak som det aldrig är svårt att hitta begagnat – och som sällan behöver köpas nyproducerat – är pynt. Människor samlar på sig väldigt mycket, särskilt då julpynt. Det går lätt att hitta allt från julkläder till barnen, julgransfot, pepparkaksformar, en ny ljusstake eller kulor till granen. Det mesta av elartiklar testas innan det säljs och mycket är förhållandevis nytt. De största second handbutikerna (Erikshjälpen, Hjärta till hjärta, Återvinningen) plockar fram julpyntet i slutet av november och har du tur reas en del ut i mellandagarna.

Till julklappsspelet på jobbet blev det små julkit. Kartonger, tygpåsar och smålådorna köpte jag färdigpysslade hos Stadsmissionen, de kör ju mycket nu med temat ”Remake” – en sympatisk och kreativ twist.

Återvunnet1

Tre färdiga julklappar!

Återvunnet2

Hej Bloggen, kommer du ihåg mig än?

Posted by anna | Betraktelser | lördag 23 november 2013 14:38

Flera gånger har jag varit nära att väcka liv i dig, kära blogg. Oftast med anledning av företeelser och saker som engagerar eller gör mig smått upprörd. Först var det en rätt genus-sunkig dokumentär om loppis på SVT: Livet är en loppis – där, grovt förenklat, mannen var den stora experten och samlaren av rang, medan kvinnan stod under ett paraply och utgjorde den osäkra, fnissande nybörjaren eller satsade allt på modeprylar. Dessa personaes finns givetvis – men det blir sån upprepning av något de flesta redan vet, oavsett om de går på loppis eller inte.

Sen har det dykt upp tankar åt alla möjliga håll – miljöfrågor engagerar mig, jag är väldigt nyfiken på naturlig skönhetsvård och utforskar just nu något som heter balsammetoden (”no poo”). Jag vill skriva mer om enkelt pyssel, sånt som funkar för mindre barn – men också om mitt intresse för virkning.

Och lägg där till att jag faktiskt besöker en och annan loppis – men med mer barnfokus än innan. Men – hur delikat blir en reima-overall för 75:- på bild, i en blogg om retro och loppisfynd? Även om just denna overall var ett superfynd! Så på sätt och vis fortlever mitt loppande – så som det gjort sen jag började – det har gått hand i hand med något intresse eller med en specifik funktion. Det började med två milkshake-glass från en antikaffär i Östhammar när jag var 11-12, via kyrkans basarer, klädbytardagar i parkleken, tonåringens vilja att hitta en egen stil (ja den var mer än egen – den var 90-tals-egen), flytta-hemifrån-loppandet, samlar-loppandet, upptäckten av designers och kunskapstörsten efter 50-60-70-talsdesign och nu barnkläder, leksaker och möbler. Det är nog därför det är så svårt för mig att samla – jag har svårt att hålla mig till en samling. Det spretar åt alla håll, jag är ombytlig och samlar ibland på mig saker – som jag sen något år senare tänker: hur tänkte jag där egentligen?

Men kretsloppet innebär också att jag säljer/skänker en del saker – men försöker att inte köpa alltför mycket nyproducerat (trots att man vissa perioder tror att jag har klippkort på IKEA). Jag är och liksom duttar i alla möjliga sfärer: miljömupparna, genusfolket, virktanterna, pysselmänniskorna, loppisgänget…Men jag är inte tillräckligt nischad för att enbart skriva om ett område.

Så – det får bli lite hipp som happ. Om ditt och datt. För det beskriver nog allra bäst den jag faktiskt är, en lite av varje. Dvs en rätt vanlig, människa.

Retrobloggare på Täby galopp 8/6

Posted by anna | på resande fot | torsdag 6 juni 2013 18:14

bild-rensa

Med över 35 grader värme uppe i vindsförrådet har det varit rätt svettigt på sistone – det sker febril aktivitet och rensning. För på lördag smäller det! Då ska jag tillsammans med ett gäng retrobloggare stå på Täby galopp och deras bakluckeloppis. Officiella öppettider är 12-16, men jag har lärt mig vid det här laget att de riktiga rävarna i stort sett alltid är där betydligt tidigare. Nu släpps inte säljarna in förrän tidigast 10, men för den ordentligt fyndsugna kan det nog vara bra att vara där tidigt. Nåja, jag brukar inte riktigt uppskatta den ”hjälp” en del bistår med när jag packar upp mina kartonger. Vi får se vad jag har för taktik den här gången – för så länge kartongerna står inne i bilen borde väl folk ge sig till tåls. Eller?

Jag kommer ha fokus porslin – behöver göra en rensning i gömmorna. En del Gefle, Rörstrand, Gustavsberg och Bo Fajans. Men även lite annat kuriosa och glas. Sen är det ju rätt livsfarligt för plånboken att stå tillsammans med andra personer med liknande smak som troligen säljer jättefina grejer. Jag som har som mål att bara ha ett vindsförråd till hösten…

Förutom jag kommer dessa bloggare stå på loppisen på lördag:

Maria Gilas grotta
Benny Porslinsbloggen
Linda Porslinan
Erica Magania du älskade
Stefan H55
Anna Retrolux

Related Posts with Thumbnails
Nästa sida »