Retroguide Östergötland

Posted by anna | Retroguide Östergötland | torsdag 5 juni 2014 17:50

Retroguide Östergötland innehåller tips för den inbitne sakletaren. Här listar jag, så fort jag hittar något nytt ställe, loppisar, antikaffärer, auktioner och andra sevärdheter som på något sätt anknyter till ordet ”retro” och Östergötland. Tranås fick ingå också, eftersom du når dit med hjälp av Östgötatrafiken.

UPPDATERAD 2014-06-05, de orter som uppdaterats senast markeras med stjärna nedan. Klicka på den stad du är intresserad av. Vill du se hela listan är det bara att scrolla ner på sidan.

Linköping* I närheten av Linköping: Kaga, Linghem, Skeda Udde, Ljungsbro*

Norrköping* I närheten av Norrköping: Klinga, Kolmården, Mellby, Reijmyre, Skärblacka, Åby

Finspång

Söderköping*

Motala I närheten av Motala: Borensberg, Fornåsa, Godegård, Tjällmo

Vadstena

Mjölby* I närheten av Mjölby: Mantorp, Skänninge, Sya*,Väderstad

Kisa* I närheten av Kisa: BjörkforsMalexander, Österbymo

Åtvidaberg I närheten av Åtvidaberg: Falerum

Tranås

Ödeshög

Östgötska bakluckeloppisar*

Linköping

*Third Avenue, NY Adress: Storgatan 50 Vintagebutik med kläder för både herr och dam. Säljer även skor och accessoarer.

Reminded Vintage Clothing and Interior, Nya Tanneforsvägen 28 Ännu en vintagebutik med kläder, möbler i en källare i Tannefors. Ligger i närheten av MedMera-butiken vid Drottningrondellen.

Erikshjälpen, Roxtorpsgatan 10. Erikshjälpen har kommit till Linköping! I Toyotas gamla lokaler (stoooort!) har det öppnat en ny second handbutik. Jag blev återigen imponerad över hur snabbt ännu en second handbutik lyckats fylla sina hyllor. Blev mest imponerad av deras klädavdelning när jag var där. Öppet tisdag, torsdag och lördag.

Kretsboden, S:t Larsgatan 43A, för öppettider se deras hemsida.
En klassisk second handaffär med Stadsmissionen som huvudman. Det jag hittat är främst skor och väskor.

Myrorna, Platensgatan 6, för öppettider se deras hemsida.
Myrorna finns såklart i stan, men fokus är främst på kläder, skor och böcker. Möbelavdelningen är rätt liten och fyndfaktorn har, åtminstone för min del, varit rätt låg.

Nostalgimix, Gamla Tanneforsvägen 90, öppettider varierar.
En entusiast inom 50-60-70-tal främst har öppnat butik. Det finns porslin, keramik, bruksföremål, tidningar, glas, plåtburkar, textilier, möbler och lite annat. Fyndfaktor finns! Helt okej priser och ett stort plus för att man kan betala med kort.

Bohaget, Hagmarksgatan 7C, öppettider varierar.
Det finns mycket prylar i denna butik, det är såpass trångt att det är svårt att själv gå runt och botanisera. Det gäller med andra ord att veta ungefär vad man är ute efter och fråga efter det. Det finns det mesta vad gäller möbler, lampor, husgeråd, bruksföremål, glas, porslin och en del annat.

Gustavssons Kuriosa, Kagagatan 6, öppettider lör-sön 11-16.
Ett fint urval inom främst porslin, glas och keramik från 30-40-50-60-70-tal. Helt okej priser också. Det är ibland en lättnad med den här typen av butik, där någon redan gjort urvalet åt en.

Hjärta till Hjärta, Gottorpsvägen 51
Öppet tis, tors 17-19 samt lör 10-13.

Att stifta bekantskap med Hjärta till Hjärta var ett rent nöje, det utbud som finns har gett många fina fynd. Priserna har dock ökat med tiden och fyndfaktorn har blivit något lägre. Det gäller att vara i tid, för annars försvinner det bästa.

Gomér & Andersson auktionshus, Industrigatan 36, se auktionstider på deras webb.
Ett auktionsställe jag länge tänkt besöka eller hålla bättre koll på, men det har inte blivit av än.

Återvinningen, Molijns väg 15, Hackefors. För öppettider se deras hemsida.
En nyfunnen butik med förvånansvärt stort utbud. Det finns glas, porslin, keramik, bruksföremål, husgeråd, prydnadssaker, möbler, böcker, tavlor, textilier. Okej priser också.

Kvalitetsloppis.se, Drottninggatan 36.
Har ett urval av saker från 50-60-tal. Det händer att de även dyker upp med ett bord på loppisen i Folkets park (se nedan)

*Folkets Park / Cupolen, Majgatan 4. För tider, se hemsidan.
Nu är det loppis igen i Cupolen/Folkets park. Efter en vända uppe på Garnisonsområdet är det igång igen. För tider kolla Cupolenloppis hemsida. 

Röda Korset, Kupan second hand, Drottninggatan 28. Öppettider mån-fre 10-18, lör 10-14.
Har en stor avdelning med böcker, annars är det en högst normal butik av Röda Korsetmodell, dvs lite kläder, lite porslin, glas och husgeråd.

Röda korset, Kupan second hand, Berga Centrum
Det finns nu även en Röda Korset-butik i Berga centrum också, öppet vardagar främst.

Epok Antik & Inredningar, Storgatan 22. Öppettider, normala butikstider.
Det mesta är ny design, i retrostil men det finns även en lite mindre avdelning med antikviteter samt dockskåpsgrejer (miniatyrer). Köpte en fin armbandsklocka i funkisstil från Time Studio där t ex.

Larsbergers antik, Ullstämma g:a skola. Öppet alla dagar utom fredagar, håll utkik på hemsidan för exakta öppettider. Fina kristallkronor, lamprenovering, fokus 1700-1900-tal, med en del 1950-60-talsprylar också i utbudet.

NY! Her old store, Djurgårdsgatan, öppet ons-lör. Nyöppnad second hand-butik nästan nere vid korsningen Drottninggatan/Djurgårdsgatan.

NY! Café och second hand i fd Nära dej-butiken, Majelden.

Linköping: Sevärdheter och caféer

Motell Filbyter, Tallboda vid gamla E4:an/Riksettan.
Någon gång behöver man ju ta en paus också. Varför då inte ta in på Motell Filbyter? Ett av de äldre motellen i 50-60-talsstil som finns kvar längs med gamla Riksettan som förr gick genom Linköping. Det är något slitet, men ändå med bibehållen charm.

Stadsmissionens café i gamla metodistkyrkan, Ågatan 3.
Hembakat fika och goda luncher. Inredningen är en trevlig blandning av loppisprylar. Senast åt jag en jitterbugg-kaka och drack te ur en Gefle-kopp. Mysigt!

Gamla Linköping, är ju faktiskt ett måste för den retrointresserade. Jag skäms nästan över att inte ha lagt in friluftsområdet med byggnader samlade från olika delar av Linköping. Det finns en kägelbana, chokladbod, handelsbod, café, värdshus, m.m. Öppet i stort sett varje dag.

Babettes kafferi, Stora Badstugatan 4
ett ambitiöst och kreativt kulturcafé med genomtänkt inredning, fina detaljer i allt från skyltar till spetsgardinen i entrédörren. Verkar drivas av en rejäl dos genuin bakarglädje och experimentlusta, det märks på deras överdådiga afternoon tea-dagar och bruncherna. Ett välkommet tillskott till den annars något strömlinjeformade cafékulturen i Linköping.

Kaga

Bländebo loppis, Västerbränninge, Västergård. Strax utanför Linköping ligger denna lilla loppis, inkvarterad i ett litet uthus. Välfyllt och fint urval, för öppettider se länken till Svenska loppisar.

Linghem

*Auktionshuset i Linghem har tidigare haft regelbundna auktioner, men nu var det ett tag sen det kom upp nya tider på hemsidan.

Magasinet, precis vid Linghems station. För öppettider se deras hemsida. Café och second hand, drivet av Linghemskyrkan.

Skeda Udde

Djupdalen loppis, Skeda udde, öppet sommartid. Loppis, café och växtpaviljong. Barnvänligt!

Passa gärna också på att ta en fika på Sörgårdens gästgiveri om du ändå är i Skeda. Det serveras bl a kakbuffé!

Ljungsbro

NY! Ljungsbro café och second hand, Centralplan 5. Stadsmissionen och Svenska kyrkan driver verksamheten i centrala Ljungsbro.

NY! Folkets park – antalet loppisar har bara ökat, senaste tiden har det arrangerats både rena barnloppisar (kläder, leksaker) men också vanlig loppis samt bakluckeloppis. Håll utkik på deras hemsida!

Norrköping
Bra&Begagnat, Finspångsvägen 27. Öppet helgfria onsdagar 14-18 och helgfria lördagar 10-14.
Ett ställe i klass med favoriten Hjärta till Hjärta. Bra utbud inom det mesta man kan förvänta sig: Porslin, keramik, husgeråd, bruksföremål, glas, möbler, lampor, hemelektronik, textilier, kläder. Bra priser! En ny favorit!
Hela människan, Kabelvägen 2, öppet onsdagar och lördagar. Bra möbelavdelning, har även mycket vinylskivor. Finns även porslin, plast, glas, elektronik, lampor, kläder.
Röda Korset – Kupan second hand, Albrektsvägen 79-81. Öppettider oklart. Second hand, café och annan verksamhet i samma byggnad.
Myrorna, Gamla Rådstugugatan 18. Öppettider mån-fre 10-18, lör 10-15. En välsorterad, fullservice-Myrorna med bra priser och och bra utbud. Inte lika utplockad som i Linköping.Erikshjälpen, Hagebygatan 31. Öppettider ons 12-18 och lör 10-14.
Stor loppis med det mesta man kan förvänta sig: Möbler, porslin, glas, textilier, lampor, smide, bruksföremål. Har själv fyndat en del porslin och keramik för bra pris.

Antik & Design Glas & Kuriosa (långt ner mot hamnen), Trädgårdsgatan. Öppet tors, fre och lör.
En butik med porslin, glas och annan kuriosa. Medveten prissättning, säljer även på Tradera.

Norrköpings Auktionsverk, Linnégatan 21. För auktionstider se hemsidan. Säljer inte bara antikviteter, det dyker även upp Mon Amie-porslin, Picknick-porslin och annat med mer retrostil. Ska enligt uppgift ha mycket nätauktioner som kan vara värda att hålla koll på.

Himmelstalunds loppmarknad, Himmelstalundsallén (”Himpan”).
Uteloppis från maj till september.
För exakta tider se hemsidan.

Dahlbergs second hand, S:t Persgatan 45.
Trångt men bra med grejer. Det går även att köpa sig en fika. Har generösa öppettider, tis-sön.

Gruvan antik, Pampusvägen 105, hemsidan verkar dock inte fungera (www.gruvan.se) och jag gissar att det är öppet efter ök.

NY! Mirumloppis, under våren 2014 startades loppis på ett av våningsplanen på Mirum (fd Hageby centrum). Första söndagen i månaden under våren och ev i höst också.

Norrköping: Sevärdheter och caféer

Arbetets museum – förutom utställningar som ofta går i retrotema, finns en välfylld museibutik med retroinriktning även om det är en del nyproducerat. Det finns Lisa Larssonfigurer, Virr-varrmönstrade pappersvaror, nyproducerade kobratelefoner och en hel del annat.

Broadway café , Bråddgatan 26. Femtiotalsjakten har ett bra inlägg om detta café som byggdes 1946 och är en dröm för den retrointresserade. Och någon gång behövs ju en fikapaus i retroletandet. De är berömda för sina varma äggsmörgåsar och för att Plura brukar hänga här.

Åby

Åby Chansen, Torshagshuset, Katrineholmsvägen 66. I Åby, strax utanför Norrköping ligger denna second hand-affär. För öppettider se hemsidan. Generösa öppettider!

Klinga
Tre sekler, Klinga gård. För öppettider och vägbeskrivning se hemsidan.
En blandning av gammalt och nyproducerat. Fokus verkar dock vara på 1700-1800-talsstil.
Kolmården
Berits bod / Kolmårdens antikmarknad, Sandviksvägen 12. Öppettider se hemsidan.
En pärla enligt en kompis. Det är nära till djurparken och vägen dit är väldigt vacker.

Mellby

Nostalgiladan, Mellby. Precis vid E4:an avfart Mellby/Norsholm ligger denna lada med retroprylar. De har ett bra urval med fina saker, med bra kvalitet. Inget skräp, det finns även ett kök uppbyggt i gammal stil och ett litet café. Kolla öppettider på hemsidan

Reijmyre

Reijmyre glasbruk, Glasbruksvägen 42, Reijmyre. Ligger 4 mil från Norrköping. Det finns museum, antikaffär och butik. På webbsidan finns även en Köp&Säljavdelning. UPPDATERAT: Antikaffären heter Rejmyre antik och heminredning.

Skärblacka

Erikshjälpen, Bergslagsvägen 25. Öppettider ons 15-18 och lör 10-13. Har ingen uppgift om vad loppisen kan tänkas innehålla, men är säkert värd ett besök om du har vägarna förbi.

Finspång

Antikboden, Bergs gård, Finspång. Generösa öppettider, särskild sommartid. Se hemsidan för senaste öppettiderna. 1700-1900-tals saker. Fin glassamling!

Söderköping

Östhjälpen, Östra ryd. Tips i kommentarerna på en loppis i Söderköping. Öppet lördagar tydligen.

Axet Antik & Kuriosa, Ågatan 23
En traditionell antikaffär med mycket kristallglas, kristallkronor, tjusiga festkläder och väskor. Hade väldigt fina Bersåkoppar i fönstret när jag var där senast.

Återvinningen, Ringvägen 44
Stor second hand. Möbler, porslin, glas, husgeråd, ja det mesta fanns. Dock var prissättningen rätt så medveten, märkesporslinet var uppsorterat och ställt på särskilda hyllor. Men trots detta fanns fyndfaktorn.

Loppisen Loppan, nära Återvinningen, Ringvägen 44
Loppis i industriområdet där Återvinningen och tygaffären Jofotex ligger. Det var stängt när jag var där, så jag har svårt att avgöra dess kvalitet.

NY! Bra & Begagnat, Hagatorget. Relativt nyöppnad butik i centrala Söderköping.

NY! Röda korset, Kupan, Torggatan, öppet främst vardagar.

Motala

Loppis/Antikt, Ängdalsgatan, nära MacDonalds och Återvinningen. Har en tvådelad butik med möbler tvärsöver parkeringen samt ett välfyllt hus med både skräp och fina saker. Värt att leta runt, för det går att fynda.

Återvinningen, Södra Allén 23-25.
Originalet till det som finns i Linköping nu fanns i Motala först vad jag förstått. Nu har även jag besökt Återvinningen och kan konstatera att det är STORT! Och det finns allt mellan himmel och jord, alla kategorier. De har t o m fått utöka verksamheten med en specifik klädaffär på annan adress.

Motala auktionsverk, är duktiga på att lägga ut material om auktionerna på nätet. För auktionstider se hemsidan.

Borensberg

Qvarn nostalgi, Gamla kvarnen (Kvarng 2), öppet främst sommartid. Juli ons-sön 12-18. Andra tider efter ök. Allmoge, 50-60-talsprylar och en hel del samlarföremål.

Borensbergs Second hand, Husbyvägen 14. Öppettider finns på Loppiskartan. Jag har dock inte lyckats pricka in öppettiderna.

Loppis i Brunneby musteri, en nygammal egentligen, men tydligen är loppisen året om. Öppet lördagar och söndagar. Brunneby musteri ligger längs med vägen till Motala från Linköping och det går att fika och äta mat, och givetvis köpa saft och sylt i butiken.

Fornåsa

Loppis i Fornåsa, har väldigt generösa öppettider. Öppet varje dag. Ligger på Kvarngatan i Fornåsa. Mängder med prylar, svårt att överblicka men ibland kan det finnas guldklimpar bland skräpet.

Gullbergs loppis, ligger nära Fornåsakorset utanför Ljungsbro. Öppet lördagar och söndagar. Mycket, mycket prylar, främst porslin, glas, husgeråd och annan kuriosa. Pengarna går till behövande barn i Estland.

Godegård

Godegårds säteri – Svenskt porslinsmuseum. Öppet främst sommartid. Utöver porslinsmuseet finns även en barockträdgård och en örtagård. Ligger ca 3 mil norr om Motala.

Vadstena

Vadstena antik, för öppettider och vägbeskrivning se hemsidan. Har ännu ej besökt detta ställe men det står på ”att-göra-listan”.

Fivelstad loppis, i ett slitet hus på väg till Vadstena finns det en loppis. Enligt ryktet finns mest skräp, men någon gång ska jag våga mig in även här.

Ögontröst, Storgatan 19. Öppettider som vanliga butiker.
En entusiastdriven liten butik med nostalgiprylar och dockor. Har fyndat porslin här. Det är en väldigt rar dam som har butiken. Finns en del porslin, glas och smycken.

Mormors källare, Storgatan 22 (snett mittemot Ögontröst)
Fokus märkesporslin och keramik. Helt okej priser. Har sett en del Koka blå, Upsala Ekeby och annat trevligt.

Evert Larssons diversehandel, bakom fd Sjömagasinet vid hamnen. Öppettider se hemsidan.
Stort utbud, av någon anledning finns en hel del glas. Mycket gamla bruksföremål, tidningar, nostalgiprylar, böcker. Rätt så dyrt, men det finns mycket kul att titta på. Finns små uppbyggda hemmiljöer och en skräddarmiljö från olika decennier.

Mjölby

Hjärta till Hjärta, Svänggatan 5. Öppettider tis & tors 11-18, lör 10-13. Här har jag fyndat några västtyska vaser, beundrat Kockum-kärl och bedömt det vara en helt okej butik.

Magasinet second hand, Pingstkyrkan, Skänningevägen 10. Öppettider: måndagar och onsdagar 17-19 och lördagar 9:30-13.
Fick tips om det här stället relativt nyligen, har dock inte hunnit pricka in ett besök.

NY! Röda korset, Kupan, Kungsvägen 59. En västtysk golvvas fyndade jag där för inte alltför länge sen.

NY! Antikt m.m., en bit bortom Wienerbageriet (värt ett besök!) på Norrgårdsgatan finns en antikaffär i en källare. Fokus 1800-1930-tal, en hel del allmoge också.

Mantorp

Axplocket, Elimkyrkans loppis, öppet lördagar 11-14. Ligger precis vid pendeltågsstationen. Det fanns ett bra utbud, med mycket fina möbler, glas, porslin och barnsaker, skidor m.m.

Skänninge

FA:s antik, Vadstenagatan 5. Öppettider onsdag 13-18 eller efter ök. Antikhandel med fokus på 1700-1900-tal. Lite ovanligare, roligare utbud än det man annars hittar på vanliga loppisar.

Sya
Auktionshallen i Sya/Mjölby auktionshallar
Auktionshallen ligger i Sya, strax utanför Mjölby, men går både under namnet Auktionshallen i Sya och Mjölby auktionshallar. En ny upptäckt för min del, jag ska absolut hålla utkik efter deras kommande auktioner.NY! Nostalgihuset i Sya, ligger i anslutning till auktionshallen. Anordnas även bakluckeloppis utanför. Mycket samlarobjekt (prydnadssaker), möbler, glas, porslin, leksaker m.m.

Väderstad

Kvarnen Loppis Ligger i ett gammalt rött magasin. Bra utbud och hög fyndfaktor, det finns lite prutmån och det är alltid uppskattat. Se Facebook-sidan för öppettider.

Auktionshuset i Väderstad. Se hemsidan för auktionstider och vägbeskrivning.

Kisa
Antikhandlaren – Skattkammaren, Vimmerbyvägen 3A, Kisa.
För öppettider och vägbeskrivning, se hemsidan.
Björnes magasin, är en slags prylaffär med nya och gamla saker. Kattmat blandat med konstnärsmaterial och second hand. Ligger ovanför ICA i Kisa. Brukar ha rätt generösa öppettider.
Hjärta till hjärta, Sjögatan 11, Kisa. Öppettider tisdag 14-19 och fredag 10-13. Knepiga öppettider för min del, men är man i krokarna är det bara att göra ett besök och se om det är lika bra som de övriga Hjärta till hjärta-butikerna i Mjölby och Linköping.
NY! Röda korset, Kupan – ligger i källaren till ICA och är främst öppet vardagar.
NY! Nystarten Second hand, Torggatan 5. Har oftast bara öppet vardagar, men jag har åkt förbi och sett det öppet även enstaka lördagar.

Björkfors

Nostalgimacken, Björkfors. Öster om Kisa ligger en gammal renoverad BP-mack i äldre stil.

Malexander

Gatstugan Qepta Antik, Kisavägen, 590 14 Boxholm. Öppet främst sommartid. Har nätbutik och butik i Uppsala och Dannemora också.

Österbymo

Röda Korset – Kupan Second Hand, Järnvägsgatan 2, Österbymo. För öppettider är det nog enklast att ringa. Det här var ett tips från svärmor.

Åtvidaberg

Mormorsgrufwans antik och inredning, Närstad gård. Öppet söndagar 13-17, annan tid enligt ök. Fokus på allmoge, 1700-1800-tal, men för en sakletare hör det också hemma i en retroguide.

Falerum

Loppis & kuriosa, Uknavägen 21. Ska ligga i närheten av en outlet i Falerum och är öppet alla dagar utom söndagar enligt sidan Loppiskartan.

Tranås
Ekorrarnas Second Hand Storgatan 63, öppettider varierar. (Jag var där en lördag)
Trångt och medveten prissättning med det finns absolut fyndchans. Finns det mesta, kläder, porslin m.m. Främsta fynden för egen del har varit glas.
Tranås auktionskammare, Ågatan 31. Öppettider se hemsidan.
Riktigt stor och fin antikaffär med specifik 50-60-talsdel. Väldigt fina uppbyggda miljöer, med helt okej priser för att vara en antikaffär. Viss fyndchans.
Tranås stadsloppis – Smålands längsta stadsloppis. Hela huvudgatan i Tranås innebär loppisbord i mängder. Det brukar vara första helgen i maj efter valborg.
Uthuset antik och kuriosa, Bjärsjö Trehörna. Ska tydligen ha en samling av 550 kaffekannor, bara det är värt ett besök. Öppet enligt ök.

Ödeshög

Svanshals loppis, Fridhem 2 – följ skyltning från gamla E4:an (vi kom från Väderstadhållet). Fint urval av porslin, glas, smycken, m.m. Har även lite möbler i ett partytält på baksidan av det röda hus som utgör den huvudsakliga loppislokalen. Mer info finns på Svenska loppisar.

Loppis i Heda – finns skyltar i anslutning till Röks kyrka. Heda har även varje sommar en marknad vid namn Hedas gammaldags marknad. För mer info besök gärna Heda hembygdsförenings sida.

Återbruket, Stråtomtagatan 6, Ödeshög. Drivs av Ödeshögkooperativet och är öppet alla vardagar. Se hemsidan för exakta tider.

Östgötska bakluckeloppisar

Vikingstad, årlig bakluckeloppis på Valkebobadet.

Landeryds hembygdsförening – bakluckeloppis i juli. Se hemsidan för exakta tider.

Ulrika bakluckeloppis, sommartid. För exakta tider se hemsidan.

NY! Tema-loppis, Sveriges längsta loppis: Första helgen i maj kör flera olika orter längs med Göta Kanal bakluckeloppis. Bl a Bergs slussar, Motala och Borensberg.

NY! Bergs slussar – premiär för sommarloppis 2014. Läs mer på Östgötamarknaders hemsida

 

Lördagsloppisar

Posted by anna | Retroguide Östergötland | torsdag 23 maj 2013 19:58

Det är mycket nu – jobb, renovering hemma och även om jag fyndat en del på sistone så strular överföringen av bilder från telefonen till datorn och just nu har jag inte riktigt tiden att lösa det. Jag ber att få återkomma, ska ev göra försök att blogga från telefonen istället.

Men – jag har två tips! På lördag är det stadsloppis i Linköping, längs med Storgatan. Det är gratis att stå och sälja, men det är först till kvarn som gäller. Tiderna är 10-16 och det arrangeras av Linköpings City.

Samma dag är det även auktion och bakluckeloppis vid Folkets hus i Skärblacka – där ska det bokas innan du anländer, mer info finns på Folkets hus hemsida.

Sveriges längsta loppis

Posted by anna | Retroguide Östergötland | torsdag 9 maj 2013 11:54

Göta kanal vill göra något för miljön och kör 11/5 som temadag för flera olika ställen längs med kanalen där det anordnas loppisar. Konceptet kallas Sveriges längsta loppis och det arrangeras bakluckeloppis i Borensbergs hamn, Motala och Norsholm men även längs med kanalen västerut – i bl a Sjötorp. Kul koncept! Givetvis är det ju ett sätt att marknadsföra kanalen – men jag tycker att det är ett kul sätt. Men så är jag ju partisk…loppisar är ju ALLTID ett kul koncept.

Sälja-på-loppis-guide

Posted by anna | Retroguide Östergötland | söndag 5 maj 2013 19:20

Nu är jag ingen superrutinerad loppissäljare – men det kanske kan vara bra också? Det visar på att även en gröngöling kan komma igång och ta steget från loppisbesökare till säljare också. En sakletare brukar ju med tiden få ett visst…överskott på prylar.

Så – här kommer en liten guide med några saker som kan vara bra att tänka på. Ibland kan det behöva göras investeringar för att bli en bättre säljare – och börjar du stå med jämna mellanrum tjänar du snabbt in utläggen. Det går att sälja direkt från bilens baklucka eller från en filt i gräset – men jag tror att du missar en del köpare då.

Vad kan vara bra att tänka på?

1.) Kolla upp avgiften loppisarrangören tar och sätt det i relation till hur länge loppisen har öppet och vad du har att sälja. Har du inte tillräckligt med saker – gå ihop med någon/några!

2.) Räkna med att de riktiga rävarna både på sälj- och köpsidan är på plats väldigt tidigt. Det verkar vara någon slags oskriven lag att när det står ”ankomst senast 9”, ja då har de riktiga rävarna varit på plats sen 6. Medan du fortfarande inte riktigt vaknat så står de gärna och knackar på din vindruta när du kommer, och frågar ”har du bokmärken eller tomtar?”

3.) Om du inte har något smidigt bord som går att fälla ihop (campingbord, tapetbord alternativt balkongbord) kan det vara läge att investera i ett. Det finns t ex ett tapetserarbord på Jula för 149:-.

4.) Ska du sälja saker som är gjorda av tyg (sängkläder, kläder, tyger) kan det vara värt att investera i en klädställning. Den jag köpt kostar 99:- på IKEA (Mulig), men var nog i svajigaste laget – en rejäl vindpust så dråsar det i backen och i värsta fall knäcks ställningen.

5.) Ha gärna med en låda med gratisgrejer – en gratislåda kan väldigt få motstå och vem vet, personen ser kanske andra saker de gillar vid just ditt bord. Många barn gillar dessa lådor, men även vuxna.

6.) Köp en rulle billiga soppåsar med handtag – det är väldigt uppskattat att kunna erbjuda köparna det. Och spara emballage för att kunna slå in ömtåliga saker.

7.) Växelpengar – fundera över vilken prissättning du vill ha. Det är enklast att köra intervallet 5-10-20-50-100 osv, men det brukar vara rätt vanligt ändå att besökarna redan från början har rätt bra med växel själva. För mig har det räckt att ha ca 10 enkronor, 4-5 femkronor och 2-3 tior, 5 tjugor och 2 femtilappar och någon hundring. Då har jag också haft väldigt få prylar som kostat mer än 100:- Och så avgiften till arrangören utöver det.

8.) Du behöver inte ha all prissättning klar innan du kommer till platsen – vill du bli av med grejer – var flexibel. Fundera gärna lite innan vilka saker du verkligen inte vill komma hem med igen och vilka du är lite mer restriktiv med vad gäller prutandet. Kanske säljer vissa saker bättre i retrogrupper på Facebook eller Tradera? Ge dig själv möjligheten att ändå ha reservationspris på vissa prylar – om du nu inte absolut vill bli av med precis allt. Prutar gör folk från det att du börjat packa ur bilen tills du packar in igen och det kan löna sig att ha lite is i magen om du ändå ska stå mellan 7-15 en lördag efter löning. Att vänta lite ger också en lärdom i om din prissättning matchar besökarnas förväntningar, ligger din prissättning rätt? Det märks rätt fort om du lagt dig för högt.

8.) Ha med matsäck – visserligen brukar det finnas förtäring till försäljning på de flesta bakluckeloppisar men det är skönt att ha med. Vattenflaska är väl ett minimum – men det beror ju också på hur länge du tänkt stå.

9.) Keps, solskyddsfaktor, solparasoll om väderprognosen säger sol – för även en soldyrkare kan få solsting och givetvis lämplig presenning/partytält om du tänkt trotsa vädret och sälja oavsett prognos. Det knepiga tycker jag är hur man ska hantera när det blåser – det kan verkligen virvla till på en grusparkering och vips så ligger alla tallrikar ner som tidigare stått så fint i ett diskställ för finare display.

11.) Att ”servera” sina besökare med en viss sortering och genomtänkt display – inte bara erbjuda att rota direkt ur de svarta sopsäckarna – det tror jag många uppskattar även om det finns ”rotare” också förstås. De flesta har lite mindre lådor/kartonger hemma som kan funkar bra som display framför ditt bord (och som gör bordet lite mer stabilt!) – ex 1 låda med barnkläder i strl X, en låda med nästa storlek etc. De riktiga godbitarna hänger du på en klädställning. Har du en kartong med allt möjligt – skriv gärna en skylt ovanför som pekar ner och som ändå ger ett hum om vad lådan kan tänkas innehålla. Lådorna är smidiga att packa ner och ställa på vinden igen – färdiga till nästa loppis.

12.) Töm fickor, väskor, askar, lådor på sånt du tänkt sälja – det kanske inte gjordes när du lade upp prylen på vinden för evigheter sen och inte hade en tanke på att den skulle säljas vidare.

13.) Du vinner i längden på att vara ärlig kring det du kan om det du säljer – är inte hela karotten hel, säg det och motivera ditt pris istället för att försöka mörka. Visst har både säljare/köpare ansvar att granska varan – men hur kul är det att luras medvetet?

14.) Gör det hela ihop med någon kompis, det blir så mycket roligare då!

Har jag glömt något? Komplettera gärna i kommentarsfältet.

Mot nya loppiserfarenheter

Posted by anna | Retroguide Östergötland | fredag 3 maj 2013 21:23

Det är nog ett visst mått av galenskap ändå – att ställa klockan på 05:30 en lördagmorgon. Dessutom har jag investerat i ett tapetserarbord, klädställning och parasoll – så nu hoppas jag att jag åtminstone får igen den insatsen, utöver avgiften på plats på Himmelstalund. Men det har varit skönt att rensa med ett mål, veta att ”på lördag” ska kartongerna märkta loppis testas på loppissugna norrköpingsbor. Jag har ett rätt varierat utbud – så jag hoppas att det åtminstone går plus/minus noll. Om inte annat så är det en rolig, galen och spännande upplevelse att stå på andra sidan loppisbordet. Se fynd i blick hos besökarna och förhoppningsvis göra någon glad över fyndet.

Sen får vi hoppas att jag kommer hem med mindre saker än när jag åkte – eventuella egna fynd…det får bli en risk jag får ta.

Loppis på Himmelstalund (södra Himmelstalund) pågår lördag-söndag klockan … ja säljarna ska vara på plats från klockan 6 och stå till minst klockan 15. Vädret ska vara bra, solskyddsfaktor och keps är framplockat.

Vi kanske ses?

Det ger sig, som östgöten sa

Posted by anna | Retroguide Östergötland | tisdag 30 april 2013 17:00

Ja, rubriken ska ju egentligen uttalas ungefär såhär: ”Det wher säj”

Det blir loppis på Himmelstalund, men vad jag förstått på en annan del av området. Södra Himmelstalund säger hemsidan Östgötamarknader och premiär var nu den 27/4. Jag funderar allvarligt på att ställa mig och sälja lite nu i helgen som kommer. Det behövs när det finns 5 (!!) lådor märkta ”loppis” uppe på vinden. Enda kruxet är starttiden. En morgontrött varelse som har svårt att komma upp till 8 på vardagar – klarar jag verkligen av att dyka upp klockan 6 i Norrköping? Det som lockar är löfte om sällskap och fint väder.

Jag får utvärdera saken några varv till – det kommer ju fler tillfällen, bl a i Cupolen, Folkets park i Linköping där bakluckeloppisarna sätter igång 5/6 och fortsätter i juni, juli, augusti.

Sakletaren på Stadsmissionen

Posted by anna | Fyndat,Retroguide Östergötland | tisdag 26 mars 2013 21:01

Av en slump slank jag in på Stadsmissionens nya second hand-butik ute i Tornby förra helgen. Och som jag redan postat på Twitter hittade jag en butiksskyltning som kändes så mycket…jag.

stadsmissionen1

Färgerna, den stickade koftan, det stod även en plastburk i skyltningen som jag nästan köpte (röd) och boken om Lilla Anna, den har jag hemma efter att ha fått den av mamma. Den fanns ju med när jag var liten.

Det var kul att se att de lagt ner både tid och kunskap i skyltningen på Stadsmissionen. Mycket fint, lite dyrare än vanlig loppis men definitivt värt ett besök! Det öppnade tydligen 1/3 och ligger precis bredvid Erikshjälpen.

Ingen Himmelstalundsloppis?

Posted by anna | Retroguide Östergötland | fredag 22 februari 2013 12:40

Tråkiga besked för den östgötska loppisfantasten. Tydligen får den klassiska loppisen på Himpa (Himmelstalund) inte fortsatt tillstånd från kommunen att bedriva verksamhet. Bara en tradition sen 23 år tillbaka, med rätt många besökare…Trist! Vi får hoppas att det ändå går att hitta någon annan plats.

Läs mer i NT:s nätupplaga: Ingen Himmelstalundsloppis i sommar

Picknick med stil

Posted by anna | Retroguide Östergötland | söndag 26 augusti 2012 19:07

Det är inte alltid som habegäret går ihop med det rent logiska och rationella i min personlighet. Känslomässigt vill jag vara en sån som med stil packar ner sitt picknickkit i Taffelboxen, givetvis ihop med lämplig förtäring och filt. Så jag stod länge och dividerade med mig själv (och med sambon via sms) hur sannolikt det skulle vara att jag med ens blev en picknickmänniska av rang.Bild tagen hos Qarn Nostalgi, Borensberg

Det måste väl ändå vara tecken på god karaktär och självinsikt att jag förlikade mig med det faktum att jag på min höjd är en ”mackor i plastpåse och kaffe i Clas Ohlson-termos”-picknickare. Kanske att det även packas ner någon bubblig vattendryck och frukt också. Och då känns det onödigt att ha en Taffel-box, liksom mest för att titta på?

Eller?

Baklucke-boom i Linköping

Posted by anna | Retroguide Östergötland | onsdag 22 augusti 2012 20:53

Inga skäl till oro, loppiströttheten höll inte i sig alltför länge. Är man en sakletare så är man. Tänkte skriva några rader och tipsa om bakluckeloppisar som är på gång i Linköping. Först på lördag (25/8) är det dags för bakluckeloppis i centrala Linköping, längs med Storgatan i samband med stadsfesten. Det gjordes försök i våras och jag tycker det är kul att det återkommer. Dessutom är det nu på söndag (26/8) och nästa söndag (2/9) bakluckeloppis ute på Landeryds hembygdsgård. För att toppa det hela, slänger jag även in ett tips om att det är sista bakluckeloppisen för säsongen i Folkets park/Cupolen på onsdag den 29 augusti.

Frågan är nu bara vilken av alla dessa jag och min syster ska ställa oss och sälja på? Det finns redan en del kartonger med märkningen ”loppis” i gömmorna…

Related Posts with Thumbnails
Nästa sida »