Det ska börjas i tid

Posted by anna | Fyndat | söndag 8 december 2013 11:27

Minisakletaren

 

Redan i bärsjalen (ja innan dess i magen) fick minisakletaren följa med på mina loppisbesök. Förra veckan var det studiedag på förskolan och det sammanföll lämpligt nog med den dag i veckan (förutom lördag) då flera favoritloppisar är öppna. Vi hann med Prio 1, Stadsmissionen och Erikshjälpen som ligger ute i Tornby.

Dessutom behövde jag fixa någon typ av julklapp till julklappsspelet på jobbet. Det kräver lite mer framförhållning – men jag försöker köpa julklappar begagnat. Särskilt barnsaker – kläder och leksaker. Tid är visserligen också pengar, men jag försöker kombinera letandet med något ytterligare ärende som jag ändå skulle uträtta i anslutning till den loppis jag besöker. Dessutom går det ju att hålla lite utkik på Blocket, och förstås i loppisgrupper på Facebook som poppar upp både lokalt och nationellt. Det svåra med det senare är att det till skillnad från Tradera är svårt att veta något om köparen/säljaren innan. Det finns inget betygssystem och även om jag några enstaka gånger fått hem något som inte riktigt motsvarat beskrivningen i annonsen – så ska det krävas rätt mycket för att jag ska klaga. Jag orkar inte tjafsa över ett par fläckiga byxor för 10:-

En sak som det aldrig är svårt att hitta begagnat – och som sällan behöver köpas nyproducerat – är pynt. Människor samlar på sig väldigt mycket, särskilt då julpynt. Det går lätt att hitta allt från julkläder till barnen, julgransfot, pepparkaksformar, en ny ljusstake eller kulor till granen. Det mesta av elartiklar testas innan det säljs och mycket är förhållandevis nytt. De största second handbutikerna (Erikshjälpen, Hjärta till hjärta, Återvinningen) plockar fram julpyntet i slutet av november och har du tur reas en del ut i mellandagarna.

Till julklappsspelet på jobbet blev det små julkit. Kartonger, tygpåsar och smålådorna köpte jag färdigpysslade hos Stadsmissionen, de kör ju mycket nu med temat ”Remake” – en sympatisk och kreativ twist.

Återvunnet1

Tre färdiga julklappar!

Återvunnet2

Sakletaren på Stadsmissionen

Posted by anna | Fyndat,Retroguide Östergötland | tisdag 26 mars 2013 21:01

Av en slump slank jag in på Stadsmissionens nya second hand-butik ute i Tornby förra helgen. Och som jag redan postat på Twitter hittade jag en butiksskyltning som kändes så mycket…jag.

stadsmissionen1

Färgerna, den stickade koftan, det stod även en plastburk i skyltningen som jag nästan köpte (röd) och boken om Lilla Anna, den har jag hemma efter att ha fått den av mamma. Den fanns ju med när jag var liten.

Det var kul att se att de lagt ner både tid och kunskap i skyltningen på Stadsmissionen. Mycket fint, lite dyrare än vanlig loppis men definitivt värt ett besök! Det öppnade tydligen 1/3 och ligger precis bredvid Erikshjälpen.

Emmaljunga 70-ish

Posted by anna | Fyndat | tisdag 11 september 2012 18:38

Jag ber på förhand om ursäkt för den urschliga kvaliteten på bilderna, men det är lite så det blir nuförtiden. Ska det bli några foton alls blir det med en rätt kass mobilkamera. Paketet med vagnen hämtades i alla fall ut i fredags, min 70-talskaramell i lejongult konstskinn och med brun insida.

Nu är jag i full gång att virka en kasse att ha till och ev blir det lite andra finesser med sakletar-touch på. Ska gräva i gömmorna och se vad som hinns pysslas och bli lämpliga tillbehör. Bättre bilder kommer!

Det går väl att ändra sig

Posted by anna | Betraktelser,Fyndat | tisdag 4 september 2012 11:22

Just nu väntar jag på paket. Ett paket från Falkenberg. I den finns en sittvagn från Emmaljunga, årsmodell troligen 1975-76, med lejongul klädsel och brun insida. Jag hade ju en diskussion med er förra året om det där med retrovagn och väldigt länge var planen att vi skulle klara oss med en modern Brio Happy. Men så kom suget tillbaka av lite olika anledningar.

Så nu är jag förhoppningsvis snart med retrovagn. En gå på stan/loppisar-sittvagn, kanske inte så mycket plocka svamp/forcera snöhögar-vagn som vi har nu. Totalt onödigt, men…fasen vad glad man kan bli. Håll nu bara tummarna för att Bussgods sköter sig. Bild kommer!

Sommarens första vas

Posted by anna | Fyndat | fredag 13 juli 2012 11:00

Jag är lite mer selektiv när det gäller västtyska vaser nuförtiden, helt enkelt pga platsbrist. Det är inget kul att behöva ställa undan fina saker, då kan det lika gärna kvitta att köpa prylen överhuvudtaget. I en kartong, uppe på vinden, fyller vasen ändå ingen funktion, utan kan hellre få stå kvar på loppisen och glädja någon annan. Det påminner mig om att jag borde rensa lite och bege mig till någon lämplig bakluckeloppis snart igen.

Men nu har jag köpt sommarens första västtyska vas! En vit skapelse som var lite intressant och ny för mig som nästan bara har kitschiga, färgglada vaser i samlingen. Och för 25:- var det inget snack om saken: Den fick följa med hem!

Ett lite annat fokus

Posted by anna | Fyndat | måndag 9 juli 2012 14:22

Det är så finurligt med loppisintresset, att det är så flexibelt. Det finns alltid något att leta efter, beroende på vilken fas i livet man befinner sig i. Givetvis är det väl karaktären på mitt loppande som påverkar också, jag är ingen antikvitetssamlare t ex. Jag har inga problem heller med att köpa begagnat så länge det är fräscht och prisvärt. Så nu letas det mycket barnsaker, och minisakletaren hänger med i bärselen. De flesta loppisar går inte att forcera med barnvagn, så de gånger minisakletaren följer med, ja då är bärselen guld!

Och det här kom jag hem med efter en loppisrunda, och inser att det jag minns från min barndom börjar bli…retro? Eller? Fisher-Price-telefonen köpte jag nog mest för att jag inser att minisakletaren kanske inte ens förstår vad det är för något. En telefon med ringskiva liksom. Om någon vänlig själ vet hur jag får tag på några fler bild-skivor till Viewmastern, säg gärna till. Tradera kanske?

Vintage – mode & minne på Östergötlands länsmuseum

Posted by anna | Fyndat,inspiration | måndag 25 juni 2012 15:16

Det pågår en intressant utställning på Östergötlands länsmuseum t o m 23 september. Den är ju rätt obligatorisk för en sakletare med retrointresse. Tydligen har museet efterlyst kläder från 50-talet till nutid och det resulterade i utställningen med namnet ”Vintage – mode & minne”. Det sker i samarbete med Tekniska verken som i samma veva lanserar ett ”klädbibliotek” på museet. Det ska finnas en samling med kläder för utlåning som är insamlade i mars i år från återvinningscentralerna runt om i Linköping. Kul koncept, det måste givetvis inspekteras!

Gå upp i Rök

Posted by anna | Fyndat,Retroguide Östergötland | onsdag 20 juni 2012 12:16

Sommaren 2011 utökades mina jaktmarker genom en färd längs med gamla E4:an, även kallad Riksettan av det något äldre gardet. Det finns fortfarande enstaka rester, ödsliga mackar och stängda livsmedelsbutiker. Målet för resan var som jag skrivit tidigare, Ödeshög. Men som vanligt på lite löst planerade utfärder så blir det inte alltid som man tänkt sig. Det fanns fler loppisar längs vägen än vi väntat oss. Först blev det ett besök på Salemloppis med adress Ingvaldstorp Hästängen. Ett välfyllt hus med allt möjligt, mycket glas, porslin, böcker och kuriosa.


Salemloppis – en hel samling med sybehörshållare

Jag hittade själv ett fint Upsala Ekeby-fat, inte superbilligt, men prisvärt.

I en loppis strax bakom Röks kyrka (passa på att kika på Rökstenen om du ändå är i krokarna och är historieintresserad) hittade jag ett fat i den serie från Upsala Ekeby som jag har en del vaser i sen innan. Design Mari Simmulson. 70:- för fatet kändes som ett okej pris.

Fortsätter man vägen som går precis utanför Röks kyrka finns det i närheten av Heda ännu en loppis som jag tyvärr saknar bilder på. Tydligen har de även en årlig marknad med namnet ”Heda gammaldags marknad” som i år är 7/7.

Och så undrar säkert (?) vän av ordning: Hur var loppisarna i Ödeshög, som egentligen var målet för den här dagens tripp. De är säkert jättebra svarar sakletaren, tyvärr hann alla stänga innan vi hunnit fram, eftersom vi hittade så mycket kul på vägen.

Anemon

Posted by anna | Fyndat | söndag 13 november 2011 21:19

För lite drygt ett år sen letade jag efter brun Anemon till en kompis som skulle gifta sig. Först efteråt, dök denna upp, utan att jag ens behövde anstränga mig. Det många dock tror är att det är Marianne Westmans design, men det är det inte. Tydligen är mönstret väldigt populärt i Japan också. Av någon anledning har jag en förkärlek till blå-vitt på porslin. Det är av tradition en klassisk färgkombination och kanske är det något som tilltalar extra mycket med den kombinationen och uppläggning av mat? Det finns säkert någon väldigt logisk förklaring. Tillgången till färgpigment? Färgens symbolik?

Liljan

Posted by anna | Fyndat | onsdag 26 oktober 2011 19:38

Three is a crowd, eller tre är en samling? Kan det stämma? Jag har lite dålig koll på vad som skiljer en äkta liljan-ljusstake från kopiorna. En del står det ju import på undersidan, medan andra är helt utan märkning. Det är en stilig form i alla fall. Jag tyckte mig även skymta en i förgrunden i ett Mad Men-avsnitt, från en scen med allas vår Joan. Får se om jag kan se den igen när jag ser om serien som en slags förberedelse inför säsong 5 som förhoppningsvis är klar efter nyår…

Related Posts with Thumbnails
Nästa sida »