Ett styck mandelkvarn!

Posted by anna | Farmor Evas recept,Kokboken | onsdag 13 juli 2011 20:50

Och nu till avdelningen ”Redskap jag inte visste att jag behövde innan jag började provlaga farmors recept”.

Mandel är en vanlig ingrediens i farmors recept. Och minst lika vanligt är instruktionen: Mal mandeln.

Till en början försökte jag med en vanlig stavmixer, men insåg att det ändå inte riktigt blev sådär finmalt som många av recepten krävde. Och inte var det särskilt svårt att hitta en mandelkvarn på loppis. Det kan dock vara bra att kolla så att det inte är rostigt i metalldelarna och att trädelarna är fräscha. Det går även att köpa en ny på t ex Clas Ohlson.

Och ärligt talat, hemgjord mandelmassa, det är…gudomligt gott (mandel + smör + florsocker)!

Lite kokbokskuriosa

Posted by anna | Farmor Evas recept,Kokboken,Mat&Fika | tisdag 12 juli 2011 23:42

Två generationer av kokboksförfattare representerade i form av två kokböcker som jag fyndat på loppisar.

En av konsekvenserna av att göra research för kokboken är att man lär sig en del om den moderna kokbokens framväxt i Sverige. Det skedde t ex en ”revolution” inom området då det på 70-talet började dyka upp bildbaserade kokböcker i ett annat manér än tidigare. En annan insikt var att det går i släkten det här med att skriva om mat. Pernilla Tunberger var själv dotter till matskribenten Märta Zätterström, men för min generation är nog ändå Anna Bergenström ännu mer känd med kokböcker som Annas mat. Och Anna, ja hon är dotter till Pernilla. Så att hitta först en kokbok från 50-talet skriven av Pernilla Tunberger och sen en av de första kokböckerna som Anna Bergenström skrev kändes som goda representanter för de båda författarnas karriärer. Det roliga är också att Anna tagit hjälp av sin dotter Fanny för fotot i bl a Kärlek, oliver och timjan. Matintresset och kreativiteten går i släkten!

En skrivmaskin mot skrivkrampen?

Posted by anna | Farmor Evas recept,Kokboken | söndag 3 juli 2011 12:52

Om jag bara kunde så skulle jag köpa upp alla fina skrivmaskiner som finns på loppisarna. Jag är svag för dem i resefodral och av någon anledning inbillar jag mig att det på ren automatik ska komma en hel radda med böcker ur mina fingrar, bara jag hade en skrivmaskin. Inte särskilt logiskt, jag vet, men just nu har jag lite skrivkramp vad gäller mitt kokboksprojekt, så jag försöker verkligen med alla möjliga infallsvinklar för att hitta tillbaka till det roliga i projektet. Det har under en tid nu, funnits ett inslag av prestationsångest, när jag försökt sätta mig med min kokbok. Idén är långt ifrån unik, och det finns ju hur många som helst som gör betydligt finare kokböcker än vad jag någonsin kommer kunna göra.

Men, men, en skrivmaskin är nog inte lösningen. Det bästa är nog att fortsätta baka mig ut ur skrivkrampen och hoppas att sockerchocken kickar igång mig igen. För det här är ett projekt jag verkligen inte vill överge.

Ibland blir det inte som man tänkt sig

Posted by anna | Farmor Evas recept,Kokboken | lördag 18 december 2010 19:12

Det är roligt att prova farmors recept, men ibland inser jag hur mycket kunskap hon aldrig skrev ner. En del av recepten förutsätter att man redan innan har en bild av hur bakverket ska se ut. Jag googlar mycket, försöker kolla i vanliga kokböcker och det är en hel del detektivarbete. Roligt, men det innebär också att en del försök blir rent ut sagt konstiga…och inte särskilt smakliga! En etta och en sjua kan i handskrivna recept vara förvillande lika. Och ibland vet jag inte riktigt hur jag ska lösa det faktum att jag inte har tillgång till alla dessa sorter av mejeriprodukter: söt tjock mjölk, sur mjölk, sur grädde, kärnmjölk, råmjölk…osv. Jag får experimentera helt enkelt.

Det jag också kan fascineras över är det faktum att man genom basingredienserna smör, mjöl, socker och ägg kan göra sådana fantastiska variationer. Det som varieras är om det är mördeg eller jäsdeg, maräng eller äggsmet, ja möjligheterna är oändliga. Och, det kan inte varit lätt att vara nötallergiker, eftersom nötter är en viktig del av bakningen.

27 recept är i alla fall provade, minst lika många kvar att testa! Av de 27 recepten kvalar inte alla in i själva kokboken, men jag lägger ut alla recept här i bloggen åtminstone. Under resans gång har jag fått revidera receptlistan något, dessutom har jag försökt få tag på de recept jag förknippar med farmor men som inte står nedskrivna i det material jag har att utgå ifrån. Temat är fortfarande bakning, men jag tror mig ha hittat en lite annorlunda twist på materialet för att inte skapa ännu en kak-bok som är rätt vanlig i dessa tider då husmoderstrenden är hetare än någonsin.

Eller okej, det här är min och farmors kakbok, och huvudsaken är att jag tycker det är roligt att fortsätta jobba med den!

Bonusrecept: Annas Rocky Road

Posted by anna | Farmor Evas recept,Kokboken | söndag 12 december 2010 19:53

Det är bråda dagar i köket! Det är en hel del av farmors recept som är passande i juletider så jag försöker prova mig igenom dem nu i december. Men nu bjuder jag på ett eget tillskott som är rätt modernt i sammanhanget. Det var nog Leila som gjorde det populärt för några år sen och jag har utvecklat en egen variant som alltid har en strykande åtgång. Och det är enkelt att göra!

Annas Rocky Road

200 g ljus blockchoklad
200 g mörk blockchoklad
1 msk smör
1 tsk vaniljsocker
1 näve mini-marshmallows (Haribo säljer en variant som jag brukar använda)
1 näve smörkola (Dumle, men det brukar finnas bland lösgodiset betydligt billigare)
1 näve russin
1 näve nötmix (mandel, pistage, jordnötter, cashew)
1 näve saltade jordnötter

Ta fram en långpanna och klä den med aluminiumfolie. Dags för ett vattenbad! Ta en rejäl kastrull och häll i vatten. Lägg i en rostfri skål och sätt på plattan så att vattnet börjar sjuda. Lägg i den mörka och ljusa chokladen, låt den smälta och tillsätt smör och vaniljsocker. När chokladen är smält vänder du ner smörkolorna, russinen och nötterna. Sist vänder du ner marshmallowsarna. Allt ska blandas, men inte börja smälta. Häll ut smeten på aluminiumfolien och ställ svalt.

Bryt och njut!

Chokladkolablobben anfaller!

Posted by anna | Farmor Evas recept,Kokboken | söndag 5 december 2010 16:51

Ibland undrar jag varför Ernst/Martha/Leila aldrig visar den alltför vanliga baksidan med pyssel och bak: De misslyckade försöken! De som man faktiskt också lär sig en del på, om man inte tröttnar totalt och slänger skiten. (Det har hänt, hey, I´m only human!)

I veckan gjorde jag en omgång av farmors chokladkola (recept kommer) och tjosan vad gott det blev. Bäst att lägga dem i en burk, tänkte jag efter att ha klippt dem i lagoma bitar.

Det blev en chokladkolablobb! De mjuka kolorna blev en enda…blobb!

Och jag värjer mig inte för att ge er den osminkade sanningen. I give you..the BLOBB!

Blobben har nu fått bada varmt vattenbad och är återigen utsmetad på ett bakplåtspapper.

Hirams kokbok

Posted by anna | Fyndat,inspiration,Kokboken,Mat&Fika | söndag 19 september 2010 14:46

I samband med mitt examensarbete, som lades fram för nästan exakt ett år sen, upptäckte jag Hiram. Även känd som Märit Huldt. Hon skrev för Svenska Dagbladet och illustrerade själv sina artiklar. I vissa fall påminner illustrationerna om Tove Janssons, tycker jag. Jag har letat länge efter ett exemplar av ”Hirams kokbok” från 60-talet och i samband med ett besök på Återvinningen här i stan hittade jag ett exemplar för 20:-. Ett riktigt fynd!

Jag har läst igenom kokboken och slås återigen av det faktum att man kom närmare sina råvaror. Att det fortfarande var vanligt med inälvsmat och att det var sällsynt med halvfabrikat.

Amerika var en tydlig influens, det märker jag även av i min farmors recept. Det finns en del amerikanska pajrecept till exempel.

Avocado var en nyhet på 60-talet. Eller Avocadopäron som de kallas i Hirams kokbok. Att den kom såpass tidigt ändå visste jag inte, men det var tydligen fråga om en lyxprodukt.

Bildkokböcker i all ära, men det är en viss charm fortfarande med Hirams kokbok. Jag lär återkomma till denna lilla skatt.

Post uppsatseffekt

Posted by anna | Kokboken | torsdag 24 september 2009 20:55

Så var det klart då. Framläggningen av uppsatsen var för en vecka sen nu, och just nu känns det både skönt och tomt på samma gång. Nu återstår viss finjustering utifrån opponentens synpunkter, registrering av de sista poängen, sen kan jag ansöka om examen. Det är en enorm känsla att gå i mål, särskilt eftersom jag först provade på en utbildning som inte riktigt passade, det tog ett tag att hitta rätt. Jag ångrar inte det jag läste i ”onödan”, för inget är i onödan när det gäller att lära sig nya saker. För jag tror mig kunna använda pedagogiken och svenskan även i min nuvarande yrkesroll. Kommunikation är central oavsett om man arbetar i skola eller på en marknadsavdelning eller som frilans inom grafisk design.

Men nu då? Jag jobbar heltid, och har skrivit uppsats så många kvällar i veckan att det nästan känns tomt. Tomt, men med en viss trötthet förstås. När jag vilat mig lite från uppsatsarbetet, ska jag börja på allvar med min kokbok. Det ser jag verkligen fram emot, nu när jag unnat mig fotokurser och vet betydligt mer om bokutgivning än jag visste för ett halvår sen.

Äntligen!

Posted by anna | Kokboken | torsdag 10 september 2009 21:08

Nu är uppsatsen skickad till opponent. Framläggning är bokad till nästa vecka. Behöver jag säga att det ska bli skönt med ett liv igen? Med något annat än jobb och uppsats? Har för mig att det kallas för…fritid.

Formex

Posted by anna | inspiration,Kokboken | onsdag 26 augusti 2009 21:21

Det lutar åt att det blir en vända på Formex i helgen. Det var några vänner som lockade med mig, hade totalt missat att den är just den här veckan. Just nu är jag lite inne i en bubbla av jobb och uppsatsskrivande, så jag är lite avskärmad känner jag. Uppsatsen ska läggas fram 17 september och det är bra med ett spikat datum. Det ska bli skönt att bli klar, att få känna sig riktigt ledig efter jobbet. Och när uppsatsen är klar, så får jag ju jobba mer fritt igen med kokboken igen! Det är bara vinst med att bli klar helt enkelt.

Related Posts with Thumbnails
Nästa sida »