Ett styck mandelkvarn!

Posted by anna | Farmor Evas recept,Kokboken | onsdag 13 juli 2011 20:50

Och nu till avdelningen ”Redskap jag inte visste att jag behövde innan jag började provlaga farmors recept”.

Mandel är en vanlig ingrediens i farmors recept. Och minst lika vanligt är instruktionen: Mal mandeln.

Till en början försökte jag med en vanlig stavmixer, men insåg att det ändå inte riktigt blev sådär finmalt som många av recepten krävde. Och inte var det särskilt svårt att hitta en mandelkvarn på loppis. Det kan dock vara bra att kolla så att det inte är rostigt i metalldelarna och att trädelarna är fräscha. Det går även att köpa en ny på t ex Clas Ohlson.

Och ärligt talat, hemgjord mandelmassa, det är…gudomligt gott (mandel + smör + florsocker)!

Lite kokbokskuriosa

Posted by anna | Farmor Evas recept,Kokboken,Mat&Fika | tisdag 12 juli 2011 23:42

Två generationer av kokboksförfattare representerade i form av två kokböcker som jag fyndat på loppisar.

En av konsekvenserna av att göra research för kokboken är att man lär sig en del om den moderna kokbokens framväxt i Sverige. Det skedde t ex en ”revolution” inom området då det på 70-talet började dyka upp bildbaserade kokböcker i ett annat manér än tidigare. En annan insikt var att det går i släkten det här med att skriva om mat. Pernilla Tunberger var själv dotter till matskribenten Märta Zätterström, men för min generation är nog ändå Anna Bergenström ännu mer känd med kokböcker som Annas mat. Och Anna, ja hon är dotter till Pernilla. Så att hitta först en kokbok från 50-talet skriven av Pernilla Tunberger och sen en av de första kokböckerna som Anna Bergenström skrev kändes som goda representanter för de båda författarnas karriärer. Det roliga är också att Anna tagit hjälp av sin dotter Fanny för fotot i bl a Kärlek, oliver och timjan. Matintresset och kreativiteten går i släkten!

En skrivmaskin mot skrivkrampen?

Posted by anna | Farmor Evas recept,Kokboken | söndag 3 juli 2011 12:52

Om jag bara kunde så skulle jag köpa upp alla fina skrivmaskiner som finns på loppisarna. Jag är svag för dem i resefodral och av någon anledning inbillar jag mig att det på ren automatik ska komma en hel radda med böcker ur mina fingrar, bara jag hade en skrivmaskin. Inte särskilt logiskt, jag vet, men just nu har jag lite skrivkramp vad gäller mitt kokboksprojekt, så jag försöker verkligen med alla möjliga infallsvinklar för att hitta tillbaka till det roliga i projektet. Det har under en tid nu, funnits ett inslag av prestationsångest, när jag försökt sätta mig med min kokbok. Idén är långt ifrån unik, och det finns ju hur många som helst som gör betydligt finare kokböcker än vad jag någonsin kommer kunna göra.

Men, men, en skrivmaskin är nog inte lösningen. Det bästa är nog att fortsätta baka mig ut ur skrivkrampen och hoppas att sockerchocken kickar igång mig igen. För det här är ett projekt jag verkligen inte vill överge.

Ibland blir det inte som man tänkt sig

Posted by anna | Farmor Evas recept,Kokboken | lördag 18 december 2010 19:12

Det är roligt att prova farmors recept, men ibland inser jag hur mycket kunskap hon aldrig skrev ner. En del av recepten förutsätter att man redan innan har en bild av hur bakverket ska se ut. Jag googlar mycket, försöker kolla i vanliga kokböcker och det är en hel del detektivarbete. Roligt, men det innebär också att en del försök blir rent ut sagt konstiga…och inte särskilt smakliga! En etta och en sjua kan i handskrivna recept vara förvillande lika. Och ibland vet jag inte riktigt hur jag ska lösa det faktum att jag inte har tillgång till alla dessa sorter av mejeriprodukter: söt tjock mjölk, sur mjölk, sur grädde, kärnmjölk, råmjölk…osv. Jag får experimentera helt enkelt.

Det jag också kan fascineras över är det faktum att man genom basingredienserna smör, mjöl, socker och ägg kan göra sådana fantastiska variationer. Det som varieras är om det är mördeg eller jäsdeg, maräng eller äggsmet, ja möjligheterna är oändliga. Och, det kan inte varit lätt att vara nötallergiker, eftersom nötter är en viktig del av bakningen.

27 recept är i alla fall provade, minst lika många kvar att testa! Av de 27 recepten kvalar inte alla in i själva kokboken, men jag lägger ut alla recept här i bloggen åtminstone. Under resans gång har jag fått revidera receptlistan något, dessutom har jag försökt få tag på de recept jag förknippar med farmor men som inte står nedskrivna i det material jag har att utgå ifrån. Temat är fortfarande bakning, men jag tror mig ha hittat en lite annorlunda twist på materialet för att inte skapa ännu en kak-bok som är rätt vanlig i dessa tider då husmoderstrenden är hetare än någonsin.

Eller okej, det här är min och farmors kakbok, och huvudsaken är att jag tycker det är roligt att fortsätta jobba med den!

Bonusrecept: Annas Rocky Road

Posted by anna | Farmor Evas recept,Kokboken | söndag 12 december 2010 19:53

Det är bråda dagar i köket! Det är en hel del av farmors recept som är passande i juletider så jag försöker prova mig igenom dem nu i december. Men nu bjuder jag på ett eget tillskott som är rätt modernt i sammanhanget. Det var nog Leila som gjorde det populärt för några år sen och jag har utvecklat en egen variant som alltid har en strykande åtgång. Och det är enkelt att göra!

Annas Rocky Road

200 g ljus blockchoklad
200 g mörk blockchoklad
1 msk smör
1 tsk vaniljsocker
1 näve mini-marshmallows (Haribo säljer en variant som jag brukar använda)
1 näve smörkola (Dumle, men det brukar finnas bland lösgodiset betydligt billigare)
1 näve russin
1 näve nötmix (mandel, pistage, jordnötter, cashew)
1 näve saltade jordnötter

Ta fram en långpanna och klä den med aluminiumfolie. Dags för ett vattenbad! Ta en rejäl kastrull och häll i vatten. Lägg i en rostfri skål och sätt på plattan så att vattnet börjar sjuda. Lägg i den mörka och ljusa chokladen, låt den smälta och tillsätt smör och vaniljsocker. När chokladen är smält vänder du ner smörkolorna, russinen och nötterna. Sist vänder du ner marshmallowsarna. Allt ska blandas, men inte börja smälta. Häll ut smeten på aluminiumfolien och ställ svalt.

Bryt och njut!

Chokladkolablobben anfaller!

Posted by anna | Farmor Evas recept,Kokboken | söndag 5 december 2010 16:51

Ibland undrar jag varför Ernst/Martha/Leila aldrig visar den alltför vanliga baksidan med pyssel och bak: De misslyckade försöken! De som man faktiskt också lär sig en del på, om man inte tröttnar totalt och slänger skiten. (Det har hänt, hey, I´m only human!)

I veckan gjorde jag en omgång av farmors chokladkola (recept kommer) och tjosan vad gott det blev. Bäst att lägga dem i en burk, tänkte jag efter att ha klippt dem i lagoma bitar.

Det blev en chokladkolablobb! De mjuka kolorna blev en enda…blobb!

Och jag värjer mig inte för att ge er den osminkade sanningen. I give you..the BLOBB!

Blobben har nu fått bada varmt vattenbad och är återigen utsmetad på ett bakplåtspapper.

Ett sånt däringa struvjärn

Posted by anna | Farmor Evas recept | lördag 16 oktober 2010 11:00

Struvjärn är nu inköpt på loppis. Det är väldigt bra att man gett sig den på att testa alla möjliga recept. Man lär sig en del roliga små kuriosa om äldre tiders traditioner kring matlagning. Struvjärnet med en extra form behövde jag inte ge mer än tio kronor för. Vad jag förstått är det kring jul man äter struvor, eller hur brukar det vara?

Recept 10: Världens bästa tårta

Posted by anna | Farmor Evas recept | tisdag 12 oktober 2010 20:37

Gör såhär:

3 äggvitor slås till hårt skum. Däri nedröres 1 hg socker, 35 gr hackad mandel och 2 msk kakao. Gräddas i 3 bottnar på väl smorda och mjölade plåtar i svag ugnsvärme (175 grader). Lossa dem genast från plåten. Kräm: 3 gulor, 75 g socker och 3/4 dl mjölk eller grädde sjuds kraftigt. Får kallna. 1 hg fett rörs. Äggsmeten tillsätts fettet matskedsvis och krämen breds över bottnarna. Tårtan beströs med 15 st skållade och i skivor skurna mandlar (gärna rostade).

Ibland är det svårt med farmors recept. Jag har ju sällan någon aning om hur resultatet ska se ut egentligen, bilder finns knappt alls i receptsamlingen. Den här tårtan fick jag googla en del, men ändå vet jag inte riktigt om den blev som den borde. Tårtbottnarna blev rätt tunna, och inte så ”tårtlika”, och ihop med krämen kändes det mer som en maffig chokladkaka. Den gick hem hos en del, men var rätt så mäktig.

Recept 9: Chokladcigarrer

Posted by anna | Farmor Evas recept | onsdag 29 september 2010 20:34

175 gram margarin/smör
1 dl socker
150 gr malda nötter
3 dl mjöl
2 msk mjölk eller grädde

Garnering: 50 gr blockchoklad.

Bakas ut i knappt fingertjocka längder. Skäres i 5 cm långa kakor. Gräddas. Garneras med blockchoklad. Ugn 175 grader ca 12 minuter.

I det här receptet fick jag ta hjälp av en vanlig kokbok också, för att se lite mer detaljerad beskrivning av hur man skulle blanda ingredienserna och ugnstemperatur/tid. Dessutom gick kakorna åt lite väl fort, jag hann inte ta det obligatoriska skissfotot.

Recept 8: Mjuka nötkakan

Posted by anna | Farmor Evas recept | tisdag 21 september 2010 16:01

Den här kakan hann jag inte fotografera ens. Det tar jag som en bra recension ändå.

2 ägg
3 dl farin (eller strösocker, jag tog farin)
100 g malda hasselnötter
1,5 tsk bakpulver
3 dl mjöl
1 hg smör
1 dl grädde eller mjölk, gärna sur

Vispa ägg och socker pösigt. Jag använde brunt farinsocker. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör om till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad (jag brukar använda kokos istället för ströbröd) form. Grädda i 175-200 grader ca 50 minuter. Kakan smakar bäst om den får vila en eller ett par dagar.

Related Posts with Thumbnails
Nästa sida »