Rödhåriga förebilder

Posted by anna | Böcker,TV&Film | torsdag 12 augusti 2010 18:16

Till skillnad från Anne på Grönkulla önskade jag aldrig att mitt hår skulle mörkna med åren och bli mer kastanjebrunt. Trots glirningar trivdes jag alltid med mitt rödlätta hår och det är nästan tråkigt nu när det börjar bli mer och mer blont med åren.

Troligen var det litteraturens rödhättor som gav mig en stolthet över att ha en hårfärg som inte var lika vanlig och som totalt ovetenskapligt sammankopplades med en hel mängd egenskaper. Pippi hade kanske inte varit lika busig som blondin, Anne på Grönkulla hade inte varit lika frispråkig som brunett och i min rojalistiska period som barn var faktiskt den brittiska prinsessan Fergie en favorit i damtidningarna jag någon enstaka gång kikade i. Och visst har jag även idag en favorit i Mad Men, Joan, som är rödhårig.

Filmatiseringen av Anne på Grönkulla har gått ett par dagar nu på TV4, den är minst lika bra som jag minns den. Skippa dock att se den helt vedervärdiga fortsättningen som kom år 2000 och som inte ens baseras på böckerna. Den kan man vara utan.

Related Posts with Thumbnails