Köpstopp 2011, tillåt mig le en smula

Posted by anna | Köpstopp 2011 | tisdag 1 mars 2011 19:32

Jag har mycket idéer. Det är en del av min personlighet och i detta koncept ingår även en hel mängd idéer som…inte alltid går i mål. Det går alltid att skylla på omständigheter och andra personer, men summa summarum: Ibland fullföljer jag inte det jag tänkt mig. Jag är, vad man skulle kunna sammanfatta som mänsklig.

Mitt köpstopp 2011 har redan gått i stöpet.
Jag skyller på omständigheter. Och att det mesta har faktiskt varit begagnade saker. Dessutom är det inte fråga om några stora mängder av prylar och onödigheter.

Men faktum är, att köpstopp för mig, var ännu en sån där vision om hur jag skulle vilja vara. Den genomekologiska och präktiga miljömuppen jag gärna skulle vilja vara.

Disciplin och motivation kommer tyvärr inte på köpet.

Ha. ha. ha. Hon sa…köpet.

Köpstopp 2011 – mina regler

Posted by anna | Köpstopp 2011 | söndag 16 januari 2011 13:03

Det finns alla möjliga varianter på köpstopp, nätet blomstrar av koncept såsom ”10 things-challenge”, 333 Fashion project, Klädutmaningen 2.0 och så den riktiga Köpstoppsbloggen.

Dels handlar projekten ovan om att rensa ut det man inte behöver, dels ligger fokus på ens klädinköp och att botanisera bland det som redan finns i garderoben. För mig är ett köpstopp en utmaning främst när det gäller loppisfyndande, inköp av nya kläder och inköp av pysselmaterial. Rent krasst, så finns det inget direkt jag behöver. Jag behöver rensa, använda det jag redan har och försöka konsumera lite mer medvetet.

Reglerna kommer bli ungefär som såhär:
1) Inte köpa något nyproducerat under perioden 26/1-2011 – 1/6-2011
2) Undantag gäller mat, medicin, förbrukningsartiklar
3) Perioden kommer innebära en startbudget för sakletandet (300:-). För att öka denna budget måste jag själv försöka sälja tidigare fynd för att öka budgeten

Jag tilltalas även av de projekt jag inledde det här inlägget med, men, jag brukar tycka att ska en vana förändras är det bättre att fokusera på en i taget för att verkligen ge det en chans. Det är samma anledning som gör att jag försöker att inte börja med en ny träningsrutin, äta nyttigare och bli bättre på att ta med matlåda till jobbet på en och samma gång.

En sak i taget, det brukar bli bäst då.

Köpstopp – tankar kring konsumtion

Posted by anna | Köpstopp 2011 | söndag 9 januari 2011 16:12

Det vore en rätt rejäl efterkonstruktion att säga att mitt second handintresse är sprunget ur mitt miljöintresse. På sätt och vis ger det mitt shoppingintresse ett slags rättfärdigande att köra på. Jag blir glad av att fynda, det är roligt att använda färger och leka med modedetaljer.

Relativt tidigt fick jag själv disponera mitt barnbidrag, och jag fastnade redan då för second hand, eftersom jag fick mer för pengarna och dessutom kunde skapa mig en lite mer unik klädstil. Nuförtiden är det dock billigare att köpa en ny topp på H&M än på Myrorna och det är då jag hajar till och börjar fundera.

För hur roligt det än må vara med lite harmlös shopping så är ju frågan: Hur skulle det bli om alla jordens invånare börjar sträva efter samma typ av livsstil? Är det verkligen hållbart? Vad ger mig rätten, egentligen, att köpa saker baserat på lust istället för behov?

Självklart finns det redan folkrörelser kring dessa teman, där navet och spridningen sker via internet. Och visst, det är väl en trend och medföljande kommersialisering som i sin tur uppmanar till konsumtion av litteratur, tidningar och föreläsare. Det finns kokböcker där du uppmanas använda dina rester på nya, kreativa sätt och nya versioner av gamla husmorstips. Och även om gränsen mellan genuin folkbildningsvilja och hype är hårfin, så är grundtankarna något som jag själv återkommer till när jag shoppat mig lycklig på mellandagsrean.

Det är inte meningen att vara pekpinnig. Men jag vill bemöta det egna dåliga samvetet och göra något mer konstruktivt av den känslan! Det blir ett slags köpstopp, med mina egna regler. Det är inte lika hardcore som många andra, men ändå ett försök att själv bli lite mer medveten.

Related Posts with Thumbnails