Gröna drömmar

Posted by anna | Blommor&Odlat | tisdag 27 maj 2014 21:49

gogreen

 

Jag trivs i lägenhet, det är bekvämt och vi bor centralt. Men längtan har blivit större med tiden efter en egen trädgård. Många projekt har satts igång, frösådder i lägenhetens alla fönster – men med varierat resultat eftersom vår balkong tyvärr alltid kommer vara rätt skuggig. En solig dag har vi fin kvällssol, men det räcker inte för tomaterna att hinna mogna. Pelargoner och sockerärtor har funkat – och faktiskt en jordgubbsplanta har lyckats övervintra, men konsekvensen av min gröna entusiasm är oftast att balkongen blir så överfull – att vi inte riktigt får plats själva därute.

Så jag har varit aktiv i vår bostadsrättsförening, haft lite extra ansvar för utemiljö, har renoverat och fått igång två rätt stora rabatter och försökt tänka till vid beställningarna av tjänster från vår trädgårdsmästare. Jag har förkultiverat både för min balkong och för rabatterna – men jag har också fått rensa både ogräs och cigarettfimpar, när jag stått och grävt går en del grannar bara förbi – utan att ens hälsa, trots att jag alltid säger hej först. De tror att jag är någon anställd. Då är man tydligen inte värd ett hej. Och så en dag i våras möttes jag av den här synen i en av de rabatter jag vårdat lite extra.

gogreen2

 

Någon har använt rabatten, inte bara som askkopp. Utan även någon slags slask för smutsigt byggjobbsvatten. Med någon slags diffus murbruksrest. Detta fylldes på under en period – och tyvärr dödade det rätt många av de lökar jag satt under hösten. Och det var nog då mina trädgårdsdrömmar började väckas till liv igen. Drömmar på mina villkor . Så…vi fattade till slut ett rätt snabbt beslut, även om det grundar sig i funderingar sen tidigare – att skaffa en kolonilott! Att skjuta husinköp ett tag till framför oss – men ändå prova hus-livet i en väldigt nerbantad light-version.

Så – fr o m nu blir det en ny kategori här på bloggen – kolonilotten! Med en 14,9 kvm stor stuga som ska inredas med loppisfynd. Det är planen – och ja, jag har redan börjat odlingarna, vi fick ju lotten i torsdags och det gäller ju att komma igång. För jag vill så gärna hinna skörda egna grönsaker redan i år.

Hej Gunilla och Lena!

Posted by anna | Blommor&Odlat,Fyndat | måndag 1 augusti 2011 14:04

Överallt (har det i alla fall känts som) i andra loppisbloggar hittar folk krukor från Upsala Ekeby, men jag har gått bet på den fronten. Tills nu. I Vetlanda på Erikshjälpen hittade jag en Lena och på Erikshjälpen i Dala-Järna hittade jag en Gunilla. Den ljusgröna färgen är en av mina favoritfärger, så det var en riktig hit att komplettera balkongen med. Det kan vara inbillning, eftersom jag är lite märkesförstörd, men jag tycker att de här krukorna känns lite mer…gedigna. Och det märks ändå att det är lite designtänk bakom dem. Eller är det bara jag som blivit märkessnobb?

Min rosmarin och pelargonplanta från Bodafors platsar bra i de nya krukorna i alla fall.

Blommor till alla vaserna

Posted by anna | Blommor&Odlat,Fyndat | onsdag 27 juli 2011 22:57

Såhär års bör man försöka att fylla alla sina vaser med någon sorts blomma. I den omärkta vasen passade blåklintsblommorna bra.

Den västtyska Sesam-vasen fick däremot stå bredvid några luktärtor och en pelargonkvist i en hyacintglasvas. Jag tror att jag ska ut och plocka mer blommor imorn igen. För på balkongen får mina små buketter vara ifred från gräsätande pälsbollar.

Dessutom har jag fått tag på svenska körsbär idag! Det innebär att jag äntligen kan testa farmors recept på körsbärskaka. Det har känts så fånigt att köpa körsbär, som sällan är svenska ändå. Men idag fick jag med mig en burk från några vänner som bor lite mer lantligt. Tack M och S!

Någonstans

Posted by anna | Blommor&Odlat | måndag 25 juli 2011 21:34

Någonstans i allt det gröna sitter jag så ofta jag kan. Oftast på den lilla vita pallen, för den är i så lagom höjd att sitta på för att verkligen omges av all grönska som finns på balkongen nu. Det är bästa tänkarstället och med anledning av det som händer i världen för närvarande, kan det behövas ett tänkarställe. När jag var liten utgjorde tänkarstället en stor sten, som även gick under namnet mysstenen. Nu är det mysbalkongen istället.

Och lycka är att kunna plocka sin egen, hemodlade tomat. Det börjar mogna på plantorna nu, och nässelvattnet verkar ha gjort susen, för körbärstomaterna har blivit mer i plommontomatstorlek.

Rapport från en köksträdgård

Posted by anna | Blommor&Odlat | fredag 8 juli 2011 11:59

Det har varit fullt av sånt som jag brukar kalla för Ernst-moments under den här våren. Stunder då jag faktiskt kan förstå karlns extas över en träplanka eller en nyskördad morot. Enda skillnanden mellan mig och Ernst är dock att ingen lär trycka mina små lycko-utrop på tändsticksaskar.

Men, det är verkligen häftigt att odla! Att gräva, plantera och se vad som tar sig och vad som…inte klarar sig. I år har varit ett bra odlingsår, än så länge. I min zon 5-odling växer just nu pak choy, vintersallad, purjolök, bönor, gräslök, rädisor, rättika, sockerärtor och en del andra kryddor. Allt är inte frösått, det är en salig blandning av plantor som petats ner och frön. Jag för ett ojämnt krig med kirskål och små, små sniglar, men det är ändå roligt att försöka övervinna motgångarna. Det mesta jag satt är relativt lättodlat ändå.

Behöver jag säga att jag är väldigt förtjust i de gröna-vågen-inspirerade tv-program som av någon anledning kommer från just Danmark: Camilla Plum och den danske Bonderöven (ja, han heter så). 2000-talets version av gröna vågen, se andra genomföra massa drömprojekt, bekvämt från TV-soffan 😉

Tanteli-tant-tant

Posted by anna | Blommor&Odlat | torsdag 2 juni 2011 22:29

Det är egentligen ingen hemlighet. Och inte någon direkt nyhet. Jag är en tant. Och jag gillar att äntligen ha uppnått en punkt i mitt liv då jag faktiskt vågar stå för allt det där tantiga som inte riktigt var accepterat att tycka om när jag var betydligt yngre. Jag bryr mig inte lika mycket nu.

Så då åker jag och vännen S glatt till pelargonmuseet i Bodafors, dricker elva-kaffe med bakelse på Lennarts i Eksjö och till råga på allt skriver jag om det här också. Det blev en del loppis också i trakterna kring Eksjö och Vetlanda, men det förtjänar egna inlägg tycker jag. Det här tillägnar jag min inre tant och bjuder på ett helt Flickr-album med vackra, fina, spännande pelargoner från Bodafors.

Museet håller till i en gammal kyrkolokal. Galet många pelargoner blir det, och det är kul att se någon med ännu mer nördigt pelargonintresse än mitt eget. Det fanns vilda sorter, taggiga sorter, sorter som doftade lakrits, coca cola och citron, en variant var tydligen utmärkt som myggmedel. Jag är en rookie i sammanhanget som i stort sett bara är glad att såpass många av blommorna från förra året ändå klarade en övervintring i min vård.

Jag funderar nu på att gå med i svenska pelargonsällskapet. Det är att ta sin nördighet ett steg längre. Det, och att börja köpa sticklingar på nätet. Vi får se hur det blir med den saken nästa år…

Related Posts with Thumbnails