Arabiadrömmar

Posted by anna | inspiration | onsdag 11 juli 2012 18:23

Jag ser sällan Arabiaburkar i denna stil någon annanstans än i antikaffärer. Men det vore ju ett drömfynd att hitta en lingonburk eller blåbärsburk för ett lite mer fyndartat pris än 475:- för det är riktigt fin design. Kaj Franck ligger bakom många av dem, vad jag förstått och en designfavorit som han ligger bakom, och som fortfarande finns i produktion är hans Teema som Iittala säljer.

UPPDATERAT: Som Kerstin skriver här nedan i kommentarerna är det inte Kaj Franck som är inblandad i just de här burkarnas dekordesign. Hon tipsar om en bra länk till Arabiamuseet.

Vintage – mode & minne på Östergötlands länsmuseum

Posted by anna | Fyndat,inspiration | måndag 25 juni 2012 15:16

Det pågår en intressant utställning på Östergötlands länsmuseum t o m 23 september. Den är ju rätt obligatorisk för en sakletare med retrointresse. Tydligen har museet efterlyst kläder från 50-talet till nutid och det resulterade i utställningen med namnet ”Vintage – mode & minne”. Det sker i samarbete med Tekniska verken som i samma veva lanserar ett ”klädbibliotek” på museet. Det ska finnas en samling med kläder för utlåning som är insamlade i mars i år från återvinningscentralerna runt om i Linköping. Kul koncept, det måste givetvis inspekteras!

Pinterest – några tankar om det digitala inspirationsblocket

Posted by anna | inspiration | onsdag 18 april 2012 10:16

Jo, men det är väl klart att jag börjat prova Pinterest, nyfiken i en strut som jag är. Dessutom är jag ett fan av det visuella, att skapa moodboards, att haka upp minnet vid bilder och inte bara text. Fanns det inte bilder i kurslitteraturen jag läste i inför tentorna när jag fortfarande pluggade, ja då ritade jag egna figurer för att minnas bättre det jag läst. (Dock i mitt block, inte i själva böckerna)

En del har sagt att Pinterest inkräktar på copyright och upphovsrätten, för det går inte att skapa en ”pin” utan bild/videoinnehåll från den sida du vill länka in till ditt digitala inspirationsblock. Du ”stjäl” en bild utan att fråga om lov egentligen. Jag försöker vara noga med att ange källa i den korta text du kan skriva för att beskriva det du lagt till, och det sker ändå en länkning till ursprunget, vilket inte alltid är fallet vid bildstölder på nätet.

Just nu är jag främst aktiv i att hitta inspiration för pysselådran i mig. Jag har virkat en del nu när jag var gravid, och även om tiden inte alltid räcker till, så är det kul att kunna spara inspirationen till den dagen då det faktiskt finns tid. (För den kommer väl? Va va va?

Jag finns på Pinterest som Sakletaren och det är främst Craft yet to try som jag uppdaterar oftast.

Retro rakt igenom?

Posted by anna | inspiration | torsdag 20 oktober 2011 20:59

Okej se bilden ovan som en ledtråd till min dåligt uppdaterade blogg. Jag letar lite andra fynd just nu såhär i väntans tider. Och en av funderingarna just nu är retrovagn eller inte? Snyggt vs praktiskt? Hur otymplig är en 70-talsvagn egentligen? Det är svårt att avgöra när man bara läser om dem i Blocket-annonserna. Babysittern ovan fick stå kvar, den var lite oskäligt dyr med tanke på att tyget var väldigt blekt. Men jag var bra nära…

Höjden av nörderi

Posted by anna | Fyndat,inspiration | onsdag 3 augusti 2011 22:15

Just nu hörs det mycket ”åååh” från mig. Jag har hittat hem. Jag har hittat ytterligare 208 nördar som samlar på västtyska vaser (eller okej, det är en del andra föremål i begreppet The West German Pottery Collectors, men det mesta är faktiskt vaser). På Flickr är jag nu medlem i denna grupp, där vi gemensamt postar bilder på våra samlingar. Än så länge har jag inte bidragit med alla som står i skåpet i köket, men att få se andra människors samlingar känns inspirerande. Inspirerande och kittlande, fnissigt, nördigt på samma gång.

Här hittar du The West German Pottery Collectors.

Zimmerdahl i Lund

Posted by anna | inspiration,på resande fot | söndag 19 juni 2011 23:05

I samband med en konferens på jobbet slank jag in på Zimmerdahl i Lund. Svårt att låta bli, även om jag rätt snabbt insåg att det inte riktigt var min prisklass på prylarna. Det var roligt att se lite design som jag inte råkat på tidigare.


Jag inbillar mig att det här är rätt ovanliga delar av Blå eld-serien. Inte är det några som dyker upp alltför ofta i loppisbloggar och på mina egna rundor. Fina, men dyra…


Arabia börjar dyka upp lite här och var och priserna har ökat märkbart. 350:- var inte riktigt min prisnivå, men visst är dekorerna fina?

Är det månne en Eames-stol? Den högra liknar något jag sett i Mad Men, fast då i vitt utförande. Någon som känner till designern?

Eviga Eksjö

Posted by anna | inspiration | måndag 13 juni 2011 18:49

Eksjö återkommer jag till lite då och då. Förr bodde farmor i dessa trakter och det är inte alltför långt bort. Det är värt ett besök, trästaden i centrala Eksjö är verkligen mysig och fin. Vid senaste besöket hittade vi även Antik & Gjutjärn på Nybrogatan 7 i Eksjö. En välordnad och ambitiös antikaffär som jag verkligen kan uppskatta mellan allt sunk du oundvikligen finner dig gräva i, i jakten på nya fyndmarker. Här finns det prylar i tre våningar, de två översta innehåller allt från gamla skolplanscher, skyltar, porslin, skivor, kläder, möbler, fönster, ja, en hel del fint!

Den här vasen var en stor version av en omärkt vas jag köpte för något år sen på Tulavippan. Jag betalade 12:- och den här kostade 150:- men jag blev ändå inte klok på vasens ursprung. Den är vit och blank på ena sidan och lite mer randig/räfflad i brunt på andra sidan.

Som utbildad grafisk formgivare är det självklart att jag går igång på detta. En hel kastlåda med gamla typer. Lite dyrt för ett spontanköp, och den klassiska tanken ”vad 17 ska jag med det till” hindrade mig också. Men fint var det!

Och självklart blev det kaffe och bakelse på klassiska konditoriet Lennarts!

Svartgult

Posted by anna | inspiration | söndag 5 juni 2011 22:36

Svart och gult är inte bara AIK. Eller getingfärger. Det har dykt upp lite här och var på mina loppisrundor, och den här servisen var riktigt fin. Det jag dock missade var att kolla namnet på den, någon som vet?

Mattrender som kom och gick

Posted by anna | inspiration,Mat&Fika | lördag 28 maj 2011 14:57

För mig infinner sig en viss nördig förtjusning när jag studerar kokbokshyllorna och husgerådshyllorna på loppisarna. Det är så tydligt ändå, vilka mattrender som kommit och gått. Innan alla började äta tacos, så fanns det andra saker att testa vid fredagsmyset.


På 60-talet försökte NilsJohan lansera Snapphanegrillen med uppmaningen att t o m far i huset kan laga den finaste supé med den. Vad jag förstått så är det något form av infragrill med roterande grillspett, och av någon anledning fanns det tre stycken på Hjärta till Hjärta för ett tag sen. Fina färger, men…skulle jag verkligen använda den?


70-talsvarianten? En rätt mycket fulare anordning, men samma princip, ett roterande grillspett. Det här måste ha varit det som kom innan alla skulle ha en fonduegryta. Vill du fynda det senare, så kryllar det av alla möjliga fonduegrytor med verktyg på loppisarna just nu.

På kokboksfronten kan jag också rapportera att det just nu är väldigt vanligt med kokböcker med recept för matlagning i mikrovågsugn. Bara-så-ni-vet!

Det bruna 70-talet

Posted by anna | inspiration | torsdag 26 maj 2011 21:57

Eftersom jag är född -79 kan jag inte direkt säga att jag minns 70-talet. Det fanns dock tydliga spår efter det i mina unga år och många minnen när det gäller form och inredning är förstås brunt. Vi hade en brun soffa, jag var klädd i vit- och brunrandiga kläder från PoP och det förekom även porslin ur den brunvita servisen Terra från Gustavsberg i mitt barndomshem. Och så hade vi en keramiktavla, som idag finns på landet. Och nu börjar även dessa dyka upp i antikaffärerna.

Är det nu jag ska börja känna mig gammal?

För mera brunt, så rekommenderar jag förstås fantastiskt underhållande bloggen Den bruna maten.

Related Posts with Thumbnails
Nästa sida »