Jag hade en gång en blogg

Posted by anna | Kolonilotten | torsdag 2 april 2015 19:06

Det var för länge sen, så länge sen.

Kanske väcks den till liv nu. Även fast jag helst dokumenterar dagarna som går med hjälp av Instagram så kan det vara trevligt med en blogg också. Det blir lite mer yta att ta ut svängarna, skriva lite mer och kanske grotta ner sig lite extra mycket i vissa ämnen som känns intressanta. Just nu är det mycket med odlandet. I år är det första säsongen som vi är med från början med kolonilotten. Vi har sett vad som finns och förkultiveringen har redan pågått en månad – med varierande resultat. Samtidigt har jag fått dille på att odla i konstiga kärl. Det är en utmaning att gå på loppis och hitta lämpliga och ibland lite småknäppa odlingskärl. Den begränsade ytan (ca 45 kvm köksträdgård, 14 kvm hus, 14 kvm trädäck, ca 40 kvm gräsmatta och vanliga blomsterrabatter) har gjort att jag nyfiket har läst på om allt från stadsodling till vertical gardening och hydroponisk odling i stuprör och PET-flaskor. Jag vill skapa rumskänsla och lite insynsskydd och få mycket ätlig skörd.

Det är helt enkelt för roligt att planera, pröva och testa för att det ska behöva stanna enbart i mitt huvud. Att få skriva om det känns som ett naturligt steg i att fundera över vilka galna idéer som funkar – och vilka som inte funkar alls.

Rapport från en köksträdgård

Posted by anna | Kolonilotten | måndag 23 juni 2014 22:08

Jag visste faktiskt inte att det fanns såpass mycket att fröså i juni – jag trodde att rätt mycket var kört när jag inte hann med majtåget. Sen lärde jag mig en massa genom Handbok för köksträdgård av Lena Israelsson, och tusen googlingar senare har jag lärt mig mer och även lärt mig om höstsådd. Så det har varit många timmar ytterligare på kolonilotten – och jag trivs, även fast en stor del av tiden går åt att jaga minisakletaren över området, 170 kvm är redan för litet och det är ju rätt trist när en inte får gräva i nysådda morotsrader eller vattna jättejättejättemycket i bara en kruka. Men – det har ändå hänt mycket. Såpass mycket att skadedjuren börjat visa intresse för mina nya plantor. Sniglar eller jordloppor – svårt att avgöra, men sockerärtorna åts upp i ett litet nafs, broccolin och rädisorna har de provsmakat men inte dödat helt.

Snart kommer även lite bilder – mest odlingar, men ett och annat loppisfynd smiter in också, eftersom planen är att försöka köpa så mycket som möjligt av möbler och inredning second hand.

 

Snickeri, snickera

Posted by anna | Kolonilotten | lördag 7 juni 2014 20:47

– Men fy vad dyra alla träspaljéer är! Det borde väl gå att bygga billigare själv?

Detta tänktes av damen som nog gjorde den hafsigaste, kantigaste smörkniven i träslöjden i åk 3 – bara för att jag verkligen HATADE att sandpappra och dessutom var jag rädd för både svarv och borrmaskin och då ska vi inte tala om bandsågen. Vår träslöjdslärare hade ju bara en halv tumme av en anledning…

Det lustiga var att den mest allvarliga olyckan i min klass (en rätt stökig sådan) var tack och lov bara Kalle som lyckades sy sig i tumnageln med symaskinen. Det jag vill komma fram till är att jag kan verkligen inte mycket om det som ligger till grund för att snickra. Det som utgör själva, förutsättningen liksom. Eller som jag glatt och naivt tänkte innan jag började leta – jag behöver ju typ bara…spik och några plankor.

Ehum…spridda tankar från crazy kolonilottslady:

1) En såg är väl ändå en SÅG? Varför heter det egentligen fogsvans?

2) Spik var det ja, men…försök hitta det bland dyckert, nubb, mässingsspik, ankarspik, märla…hm, det kanske går lika bra att häfta ihop skiten trots allt?

3) Det är ju jättejättejättebra att Byggmax har bantat ner personalstyrkan för att pressa priserna. JÄTTEJÄTTEBRA, när en annan knappt vågar peta på virket. Trall, reglar, läkt, råspont, panel, limträ…och ska det vara tryckimpregnerat månne?

Det slutade med att jag gick och grävde spillvirke i någon container (jag frågade först), plockade upp några lastpallar, köpte 4 armeringsnät och köpte något som jag tror kallas krampor. Och så har jag nu lånat ett antal böcker på biblioteket om snickerier -för jag vill bygga en spaljé, gärna som en portal över ingången till kolonilotten. Kanske även ett enkelt staket med hönsnät. Och hur det än är, kan det ju vara rätt bra att kunna prata lite snickeriska. För att kunna förklara hur jag skulle vilja att pergolan med insynsskydd ska se ut och därmed kunna skissa på bygglovsansökan och även göra mig förstådd när jag besöker Byggmax nästa gång.

Rivstart

Posted by anna | Kolonilotten | fredag 30 maj 2014 8:39

loppis_kollo1

 

Idag är en vilodag. Varenda ledig stund den senaste veckan har ägnats åt att få igång en köksträdgård på kolonilotten. Andra sorters blommor är också välkomna – men jag vill så gärna kunna njuta av någon slags skörd till hösten. Jag vågar inte ens tänka på hur mycket jord jag kört, eftersom jag lite för sent insåg att det går att beställa per kubik via kolonilottsföreningen, och få det levererat till lotten. Motion är ju bra har jag hört.

Eftersom stugan är helt oinredd, ja det finns ett golv – men inget mer så försöker jag gräva fram lämpliga loppisfynd från mitt vindsförråd och leta specifika möbler på stans second hand-butiker. Trädgårdsredskap, en kökssoffa, mattor och en pläd har redan slunkit med. Jag gillar utmaningen i att försöka skapa nytt med begagnat. Perenner håller jag utkik efter som en annan kupongjägare – vilka har erbjudanden och vilka rear ut?

Men fokus nu är att få igång de vilande odlingsbäddarna – som i stort sett bara innehöll åkerfräken och rester från förra årets potatisodling. Såhär såg det ut för 8 dagar sen.

before_koloni

 

Och nu…

after_kollo3

 

Den ena pallkragen har fått ytterligare ett plan – där huserar nu gurka och aubergine, samt plocksallad. Pallkragen längst bort innehåller röd sallad, broccoli och chili. I odlingsbäddarna samsas olika bönor, spenat, ringblommor, morot och rödbetor. Staketet var ett försök att skydda de sköra bönstjälkarna från alltför intensiv 2-åringsvård, men det bara klevs över med ett stort skratt och så stod barnet med både fötterna runt en av plantorna och vattnade.

after_kollo2

Här samsas salladslök, sockerärtor, rädisor, palsternacka, rödbetor och spenat. Färdiga kryddplantor i krukorna: Hot Oregano och Salvia. I ytan närmast i bild vet jag inte riktigt vad jag ska sätta. Måste fundera lite.

after_kollo1

En av de första plantorna jag köpte var blåbär – det ska bli väldigt spännande att se om den tar sig i sin torv-del av rabatten. Två olika sorter är satta, men jag noterade att även grannen har, så förhoppningsvis gör insekterna sitt jobb och ger oss blåbär på båda sidorna om staketet. Sen finns nu här en rad med hallonplantor, en höst-sort och två ”mormors”-hallon. Som ett slags försök till insynsskydd har jag satt elefantgräs och solrosor. Till höger  är det en experimentrabatt, främst bestående av ett-åriga, frösådda/löksatta blommor: Vallmo, solros, ringblomma, krasse, ranunkel, dahlia och närmast en liten bambu.

Men som sagt – idag ska rygg och kropp vila lite, träningsvärk – ja, nöjd – ja!

Related Posts with Thumbnails