Antikrundan kommer till Linköping

Posted by anna | TV&Film | fredag 29 juni 2012 11:33

Mina samlingar kvalar inte direkt in i det som kallas antikviteter och jag har ju inga superdyrgripar rent monetärt, men det är väl klart att jag ska besöka Antikrundan när balunsen kommer till Linköping. Spännande att det blir ute i Malmslätt också, på Flygvapenmuseum. Får öva in mitt bästa ”wow”-ansiktsuttryck om man hamnar som publik bakom någon som ”inte hade nån aaaaaning” att den rostiga lilla hårnålen ändå var ett riktigt fynd. Sen att folk fortfarande kan stå så handfallna inför värderingarna och berättelserna om föremålen när det finns internet, det förblir ett mysterium. Men det hade väl blivit rätt tråkig TV om alla bara googlade och sen aldrig ens brydde sig om experternas utlåtanden.

Mustaschkoppar

Posted by anna | inspiration,TV&Film | söndag 2 januari 2011 15:16

Det slinker ner ett och annat TV-program, särskilt såhär års. Utöver Mad Men och 30 Rock händer det att jag bänkar mig framför den brittiska versionen (originalet) av Antikrundan: Antiques Roadshow. Den slår den amerikanska versionen som visas på TV8, med hästlängder. För mig är det inte bara prylar som ska värderas, det är mini-historielektioner kopplat till ett konkret föremål som gör det hela ännu mer spännande. Det verkar också som att engelsmän har en lång tradition av att samla på antikviteter, det är en sån bredd på föremålen som dyker upp! Det som återkommer är art deco-föremål, krigsmemorabilia, Moorcroftkeramik och Toby-jugs.

Men den senaste bekantskapen är mest med i det här inlägget för det var så oemotståndligt charmigt. I ett avsnitt visade en herre upp sin tjusiga samling med: Mustaschkoppar! Tekoppen som skapades under den viktorianska eran (1837-1901) för att underlätta herrarnas tedrickande i kombination med det rådande mustaschmodet.

Det finns t o m ett museum för just den här typen av tekoppar. Kanske borde take-away-muggen hamna där, för den är väl rätt mustaschvänlig? Och är det inte lite hippt nuförtiden med mustasch? Läge att komplettera sin samling med en mustaschkopp också?

TV-tips: Strömsö

Posted by anna | TV&Film | fredag 20 augusti 2010 16:15

I tider då make-overs och hemrenovering är en stor del av TV-utbudet och där det kretsar väldigt mycket kring personen som utför renoveringarna istället för själva renoveringen, är det rätt välgörande med ett tv-program som Strömsö. Jag vet faktiskt inte om det är finlandssvenskan som gör det, men jag tycker att programmet har ett lite lugnare tempo och att det faktiskt görs vanligt pyssel, sånt som man inte behöver köpa upp halva Panduro för att klara av. Det var faktiskt via Strömsö som jag lärde mig virka mormorsrutor. Jag gillar också att deras arkiv är gediget och välfyllt, är man pysselsugen är det bara att börja leta!

Rödhåriga förebilder

Posted by anna | Böcker,TV&Film | torsdag 12 augusti 2010 18:16

Till skillnad från Anne på Grönkulla önskade jag aldrig att mitt hår skulle mörkna med åren och bli mer kastanjebrunt. Trots glirningar trivdes jag alltid med mitt rödlätta hår och det är nästan tråkigt nu när det börjar bli mer och mer blont med åren.

Troligen var det litteraturens rödhättor som gav mig en stolthet över att ha en hårfärg som inte var lika vanlig och som totalt ovetenskapligt sammankopplades med en hel mängd egenskaper. Pippi hade kanske inte varit lika busig som blondin, Anne på Grönkulla hade inte varit lika frispråkig som brunett och i min rojalistiska period som barn var faktiskt den brittiska prinsessan Fergie en favorit i damtidningarna jag någon enstaka gång kikade i. Och visst har jag även idag en favorit i Mad Men, Joan, som är rödhårig.

Filmatiseringen av Anne på Grönkulla har gått ett par dagar nu på TV4, den är minst lika bra som jag minns den. Skippa dock att se den helt vedervärdiga fortsättningen som kom år 2000 och som inte ens baseras på böckerna. Den kan man vara utan.

Underbara internet

Posted by anna | inspiration,TV&Film | måndag 2 augusti 2010 11:10

Eftersom jag växte upp utan att bry mig särskilt mycket om hårfix och flätor och annat tjejjox ligger jag nu i vuxen ålder hopplöst efter när jag försöker skapa fina frisyrer i retrostil. Det går dock att ta igen en hel del, med hjälp av fantastiska internet. Och alla dessa amerikaner som gör tutorials på YouTube till i stort sett varenda liten grej du kan tänka dig. Tidigare lärde jag mig virka mormorsrutor med hjälp av YouTube. Nu är det ”vintage hairdo´s” som står på agendan. En favorit är StrawberryKoi som visar hur du skapar 40-talsfrisyren eller det oerhört pilliga arbetet med att göra lockar med hjälp av hårspännen så kallade ”pin curls”.

Hade jag varit mer bekväm framför kameran hade det varit kul att göra en tutorial. Men jag har en aning kameraskräck vilket är svårbotat har jag insett. Och då ska vi inte ens prata om min ovilja att höra min egen röst inspelad på band…

Betty Draper-frisyr

Posted by anna | TV&Film | lördag 24 juli 2010 14:54

Som jag tidigare nämnt så finns det mesta på internet. Varenda liten subkultur har sin nisch på the world wide web. Så då är det inte särskilt konstigt att det finns en hel rad med tutorials kring Mad Men på Youtube. En av favoriterna är en amerikansk tjej vid namn BerlinHairBaby som gjort en del kul. Bland annat en version av Betty Drapers 60-talsfrilla i ett av de senare avsnitten i säsong 3.

1 dag kvar…

Mad Men, starring you!

Posted by anna | TV&Film | fredag 23 juli 2010 14:59

Det finns det en funktion där du kan klistra in ditt eget foto i ett videoklipp hämtat från Mad Men.

Mad Men, starring you kallas det för och lite tacky är det allt. Men galet, och galet är rätt kul ibland.

Bara 2 antal dagar kvar nu till säsong 4.

Mad Men Yourself

Posted by anna | TV&Film | tisdag 20 juli 2010 14:59

En gammal grej, men med lite nya detaljer. Så kom igen, Mad Men Yourself i väntan på säsong 4.

5 dagar kvar…

”Mad Men-effekten”

Posted by anna | TV&Film | måndag 19 juli 2010 15:09

Det ska erkännas att jag fått en mer utpräglad smak för klänningar sen jag började titta på Mad Men. Det är roligt att försöka plocka ihop en egen version av stilen, med personlig touch. Det är svårt att hitta allt second hand, men i nuläget går stilen att plocka ihop även från de vanliga klädeskedjorna. En reklambyrå i USA tog steget längre och alla anställda började klä sig i Mad Men-stil, och nu har även en svensk reklambyrå följt efter.

Jag känner mig genast inte lika tokig i stilen. Det finns dem som är värre.

Nu är det bara 6 dagar kvar till säsong 4 har premiär…

What would Joan do?

Posted by anna | TV&Film | lördag 17 juli 2010 22:54

I väntan på att säsong 4 ska börja i USA, den 25 juli är det läge för en liten nedräkning med Mad Men-tema. Allt för att komma i stämning. Vi kan börja med att ställa oss frågan What would Joan do?.

( Joan är en av huvudpersonerna i Mad Men, en sekreterare med stenhård koll på både det sociala och professionella spelet på Sterling Cooper. )

Det kanske också är på plats med en kort introduktion till serien. För den som ännu inte sett Mad Men, grattis, du har 39 avsnitt att se fram emot av en serie som utspelar sig på en reklambyrå i början av 60-talet. Till en början är det mycket yta och estetik, sexism, rökning och alkoholkonsumtion. Men efter ett tag, tar storyn fart och trots det lugna tempot som driver storyn framåt, så är det briljant dramatik mellan varven. Det är välgörande att se en intelligent serie som inte skriver en på näsan med övertydligheter och schablonmässiga karaktärer. Det är välskrivet manus och ett fascinerande sätt att använda sig av cliffhangers. Ja, vill du läsa mer är det bara att läsa på Wikipedia om Mad Men, även om det där finns en del spoilers.

Ja, det är väl så jag skulle försöka beskriva mitt första intryck efter att ha sett alla avsnitten i säsong 1, 2 och 3 under våren. Och jag hoppas nu bara att säsong 4 uppfyller ens förväntningar.

8 dagar kvar…

Related Posts with Thumbnails
Nästa sida »