Ibland blir det inte som man tänkt sig

Posted by anna | Farmor Evas recept,Kokboken | lördag 18 december 2010 19:12

Det är roligt att prova farmors recept, men ibland inser jag hur mycket kunskap hon aldrig skrev ner. En del av recepten förutsätter att man redan innan har en bild av hur bakverket ska se ut. Jag googlar mycket, försöker kolla i vanliga kokböcker och det är en hel del detektivarbete. Roligt, men det innebär också att en del försök blir rent ut sagt konstiga…och inte särskilt smakliga! En etta och en sjua kan i handskrivna recept vara förvillande lika. Och ibland vet jag inte riktigt hur jag ska lösa det faktum att jag inte har tillgång till alla dessa sorter av mejeriprodukter: söt tjock mjölk, sur mjölk, sur grädde, kärnmjölk, råmjölk…osv. Jag får experimentera helt enkelt.

Det jag också kan fascineras över är det faktum att man genom basingredienserna smör, mjöl, socker och ägg kan göra sådana fantastiska variationer. Det som varieras är om det är mördeg eller jäsdeg, maräng eller äggsmet, ja möjligheterna är oändliga. Och, det kan inte varit lätt att vara nötallergiker, eftersom nötter är en viktig del av bakningen.

27 recept är i alla fall provade, minst lika många kvar att testa! Av de 27 recepten kvalar inte alla in i själva kokboken, men jag lägger ut alla recept här i bloggen åtminstone. Under resans gång har jag fått revidera receptlistan något, dessutom har jag försökt få tag på de recept jag förknippar med farmor men som inte står nedskrivna i det material jag har att utgå ifrån. Temat är fortfarande bakning, men jag tror mig ha hittat en lite annorlunda twist på materialet för att inte skapa ännu en kak-bok som är rätt vanlig i dessa tider då husmoderstrenden är hetare än någonsin.

Eller okej, det här är min och farmors kakbok, och huvudsaken är att jag tycker det är roligt att fortsätta jobba med den!

Related Posts with Thumbnails
Share and Enjoy:
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks

2 Responses to “Ibland blir det inte som man tänkt sig”

 1. Clinen Says:

  Det låter mysigt! Fint att göra en kokbok av alla gamla recept. Skrivs det inte ner i tid försvinner det bort i glömska och kommer aldrig åter. Men jag kan tänka mig att det är svårt att läsa gamla handskrivna recept ibland! =)

 2. anna Says:

  Ja men det är nog ändå en del av charmen :)

Leave a Reply