Rivstart

Posted by anna | Kolonilotten | fredag 30 maj 2014 8:39

loppis_kollo1

 

Idag är en vilodag. Varenda ledig stund den senaste veckan har ägnats åt att få igång en köksträdgård på kolonilotten. Andra sorters blommor är också välkomna – men jag vill så gärna kunna njuta av någon slags skörd till hösten. Jag vågar inte ens tänka på hur mycket jord jag kört, eftersom jag lite för sent insåg att det går att beställa per kubik via kolonilottsföreningen, och få det levererat till lotten. Motion är ju bra har jag hört.

Eftersom stugan är helt oinredd, ja det finns ett golv – men inget mer så försöker jag gräva fram lämpliga loppisfynd från mitt vindsförråd och leta specifika möbler på stans second hand-butiker. Trädgårdsredskap, en kökssoffa, mattor och en pläd har redan slunkit med. Jag gillar utmaningen i att försöka skapa nytt med begagnat. Perenner håller jag utkik efter som en annan kupongjägare – vilka har erbjudanden och vilka rear ut?

Men fokus nu är att få igång de vilande odlingsbäddarna – som i stort sett bara innehöll åkerfräken och rester från förra årets potatisodling. Såhär såg det ut för 8 dagar sen.

before_koloni

 

Och nu…

after_kollo3

 

Den ena pallkragen har fått ytterligare ett plan – där huserar nu gurka och aubergine, samt plocksallad. Pallkragen längst bort innehåller röd sallad, broccoli och chili. I odlingsbäddarna samsas olika bönor, spenat, ringblommor, morot och rödbetor. Staketet var ett försök att skydda de sköra bönstjälkarna från alltför intensiv 2-åringsvård, men det bara klevs över med ett stort skratt och så stod barnet med både fötterna runt en av plantorna och vattnade.

after_kollo2

Här samsas salladslök, sockerärtor, rädisor, palsternacka, rödbetor och spenat. Färdiga kryddplantor i krukorna: Hot Oregano och Salvia. I ytan närmast i bild vet jag inte riktigt vad jag ska sätta. Måste fundera lite.

after_kollo1

En av de första plantorna jag köpte var blåbär – det ska bli väldigt spännande att se om den tar sig i sin torv-del av rabatten. Två olika sorter är satta, men jag noterade att även grannen har, så förhoppningsvis gör insekterna sitt jobb och ger oss blåbär på båda sidorna om staketet. Sen finns nu här en rad med hallonplantor, en höst-sort och två ”mormors”-hallon. Som ett slags försök till insynsskydd har jag satt elefantgräs och solrosor. Till höger  är det en experimentrabatt, främst bestående av ett-åriga, frösådda/löksatta blommor: Vallmo, solros, ringblomma, krasse, ranunkel, dahlia och närmast en liten bambu.

Men som sagt – idag ska rygg och kropp vila lite, träningsvärk – ja, nöjd – ja!

Related Posts with Thumbnails
Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

Leave a Reply