Snickeri, snickera

Posted by anna | Kolonilotten | lördag 7 juni 2014 20:47

– Men fy vad dyra alla träspaljéer är! Det borde väl gå att bygga billigare själv?

Detta tänktes av damen som nog gjorde den hafsigaste, kantigaste smörkniven i träslöjden i åk 3 – bara för att jag verkligen HATADE att sandpappra och dessutom var jag rädd för både svarv och borrmaskin och då ska vi inte tala om bandsågen. Vår träslöjdslärare hade ju bara en halv tumme av en anledning…

Det lustiga var att den mest allvarliga olyckan i min klass (en rätt stökig sådan) var tack och lov bara Kalle som lyckades sy sig i tumnageln med symaskinen. Det jag vill komma fram till är att jag kan verkligen inte mycket om det som ligger till grund för att snickra. Det som utgör själva, förutsättningen liksom. Eller som jag glatt och naivt tänkte innan jag började leta – jag behöver ju typ bara…spik och några plankor.

Ehum…spridda tankar från crazy kolonilottslady:

1) En såg är väl ändå en SÅG? Varför heter det egentligen fogsvans?

2) Spik var det ja, men…försök hitta det bland dyckert, nubb, mässingsspik, ankarspik, märla…hm, det kanske går lika bra att häfta ihop skiten trots allt?

3) Det är ju jättejättejättebra att Byggmax har bantat ner personalstyrkan för att pressa priserna. JÄTTEJÄTTEBRA, när en annan knappt vågar peta på virket. Trall, reglar, läkt, råspont, panel, limträ…och ska det vara tryckimpregnerat månne?

Det slutade med att jag gick och grävde spillvirke i någon container (jag frågade först), plockade upp några lastpallar, köpte 4 armeringsnät och köpte något som jag tror kallas krampor. Och så har jag nu lånat ett antal böcker på biblioteket om snickerier -för jag vill bygga en spaljé, gärna som en portal över ingången till kolonilotten. Kanske även ett enkelt staket med hönsnät. Och hur det än är, kan det ju vara rätt bra att kunna prata lite snickeriska. För att kunna förklara hur jag skulle vilja att pergolan med insynsskydd ska se ut och därmed kunna skissa på bygglovsansökan och även göra mig förstådd när jag besöker Byggmax nästa gång.

Related Posts with Thumbnails
Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

Leave a Reply